Arne checkade in hos Birgittasystrarna: Tre veckor i kloster – Gud så skönt!

Lugn och ro. Frid i sinnet. Och en makalöst generös all-inclusive. Icakurirens reporter gick i kloster, och fick en av sitt livs bästa semestrar.

Måhända är stillhet och rutiner inte det alla längtar efter på ledig tid, men för mig blev det en lika skön som överraskande upplevelse. Efter ett år med mycket oro, lasarett och en stor operation kände jag att 2023 måste börja bättre. Jag behövde vila för både kropp och själ.

Birgittasystrarnas gästhem utanför Falun dök upp som en svag minnesbild. En bekant hade för många år sedan hämtat sig under klostertaket när han gått in i väggen.

Katolska präster från Sveriges allt fler församlingar till middag på Birgittagården.

Jag kom lagom till middag vid ankomsten, serverades förrätt, varmrätt och glass med jordgubbar. På bordet linneduk och handbroderade servettomslag. Undrade om de firade något, men nej. En vanlig dag på Birgittagården har alltid tre rätter till middag, två till lunch, därtill frukost och eftermiddagskaffe.

Lägg till ett fräscht enkelrum med egen dusch och wc, wifi, tv-rum och städning, tillgång till kanot och båt och morgontidning, och gissa priset?

Rummen är enkla men fräscha och alltid välstädade.

Jag betalade 800 kr natten.

Tio systrar sköter verksamheten, syster Massimiliana är den som sköter det mesta runt bokningarna på gästhemmet.

45 bäddar

– Vi har 45 bäddar i 35 rum, men då är vinden och annexet inräknat. Hit kommer både enskilda och grupper. Många är katoliker, men hit kommer också vanliga svenska församlingar på besök. Katarina församling i Stockholm kommer varje år, säger syster Massimiliana.

Ett par kilometer utanför centrala Falun ligger gästhemmet, med egen busshållplats. Det tar 20 minuter in till stan.

De privata delarna av klostret, som dormitoriet (systrarnas sovavdelning) är skilda från gästhemmet, men det går utmärkt att dela bön och mässa i kapellet i källarplanet. Systrarna äter också för sig själva, men att bo på Birgittagården innebär ändå daglig samvaro med nunnorna. De arbetar i trädgården, lagar mat, serverar, städar, handlar – tre systrar har körkort och klostret har egen bil.

Fyra gånger om dagen ber systrarna i kapellet, från 06.00 till 21.00. Bön och mässa hålls både på latin och svenska. Och alla gäster är välkomna.

– Vi gör allt, säger syster Elda. Några timmar i veckan har vi hjälp i trädgården, men annars turas vi om själva med alla sysslor. På vintern skottar vi snö.

Ingen stress på klostret

Vad är roligast?

– Allt är roligast! Och ­behöver vi koppla av går vi på promenad, eller sitter tillsammans och berättar för varandra. Om hur det var förr, om ungdomen.

Ingen går sysslolös på Birgittagården, här finns alltid jobb både inne och ute. Syster Rita för dagen med krattan i hand.

Om man som undertecknad söker frid i sinnet är det en lisa att se systrarna arbeta. Ingen är någonsin sysslolös, men heller aldrig stressad. Klosterlivet tycks gå i sin alldeles egna tid, ett befriat område bortom världen utanför.

”Knepigt i Sverige”

Men visst gör den sig påmind ibland, till exempel som Migrationsverket. Syster Giousé är från Indien och den som kom sist till Birgittagården. Hon väntar fortfarande på uppehållstillstånd.

 – Det är knepigt i Sverige, säger systrarna. 

Man kan besöka Birgittagården utan att bo där, för fika, lunch eller middag, bara man beställer en dag i förväg. Grundmenyn är svensk husmanskost.

Under mina tre veckor hos Birgittasystrarna varierar antalet gäster, men det är aldrig fullsatt i matsalen, ibland är vi bara några få. Ordens grundare, den Heliga Moder Elisabeth, satte som princip att alla kloster skulle ha gästhem och på så vis vara självförjande. Men går det runt?

– Vi får en del gåvor och donationer till klostret, men visst kunde vi ha en högre ­beläggning, säger syster Massi­miliana.

– Vi har fått väldigt dyra elräkningar…

Kvinnokraft gånger tio. Här är Birgittagårdens alla systrar. Från vänster: Sr. Veronica, Sr. Bernarda, Sr. Rita, alla från Indien, Sr. Lilia från Polen, Sr. Giouse, Sr. Joslin, Sr. Andrea, alla från Indien, ­ Sr. Massimiliana, Polen, Sr. Marietta och Sr Elda från Indien.

”Jag betalar 13 000 i månaden – då ingår mat och tvätt”

Det går att bo permanent på Birgittagården också. Det gör Sylvia Annerbo, 85, sedan flera år.

– Det berodde på pandemin. Bara här kunde jag fortsätta gå i mässan.

Sylvia hyr två rum på Birgittagården. I det ena har hon sin vävstol.

Och Sylvia har inte ångrat flytten. Hon bor i två små rum i gästhemmets äldre del. I det ena har hon sin vävstol och en bäddsoffa.

– Det är jättebra, där kan jag ha barnbarn på besök. Jag har till och med toa i båda rummen!

Sylvia är ursprungligen från Ångermanland och konverterade till katolik för fyrtio år sedan. 

Fint besök! Sveriges katolske biskop, kardinal Anders Arborelius, invigde en utställning på Falu station om Moder Elisabeth, och bodde förstås hos Birgittasystrarna. Där är alkoholfritt – bar finns inte – men när biskopen kom bjöds de gäster som ville på ett glas rött.

Efter flytt till Falun blev hon änka för sju år sedan, och när pandemin slog till stängdes kyrkorna för mässa.

– Men här gick det bra att delta. Jag tillhör egentligen inte Birgittaorden, jag är med i samma som kardinal Arborelius (karmeliterorden, reds anm) men här går det bra att välja själv hur delaktig man vill vara. Laudes (morgonbön)  och Vesper (eftermiddagsbön) är jag med på nästan jämt. Jag trivs jättebra, och betalar bara 13 000 kr i månaden. Och då ingår tvätten också, säger Sylvia.

Helgonförklarad av påven 2016

Grundaren Elisabeth Hesselblad (1870–1957) helgonförklarades 2016.
  • Upphovet till Birgitta­gården i Falun är den Heliga Elisabeth Hesselblad, som växte upp i staden. Elisabeth väckte liv i den nästan bortglömda Birgittinerorden i början på förra seklet, och lyckades bland mycket annat skaffa tillbaka den Heliga Birgittas hus i Rom. Därifrån spred sig hennes orden över världen, till Schweiz, England, Tyskland, USA, Indien – och Sverige. 
  • Det första Birgittinerklostret här startades som äldreboende i Djursholm på 1920-talet (nya kloster var fortfarande förbjudna).
  • Birgittagården i Falun öppnade först efter Elisabeths bortgång, 1968.
  • Alla ordens kloster har gästhem för att vara själv­försörjande.
  • Elisabeth Hesselblad helgonförklarades av påven Franciscus 2016.

Vill du veta mer om Birgittagården?
Se birgittasystrarna.se
Mejladress: falun@birgittasystrarna.se

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top