• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

  • Gnocchigratäng med tomatsås, huevos rancheros med svarta bönor, marockansk gryta med tomat

    Vintertid är det en god idé att skippa färska tomater och istället välja konserverade. Den nyttiga burktomaten är alltid en bra början på en god middag.

    Gnocchigratäng med tomatsås, huevos rancheros med svarta bönor, marockansk gryta med tomat
    Foto: Stefan Wettainen
    Gnocchigratäng med tomatsås
    Huvudrätt

    Gnocchigratäng med tomatsås

    40 minuter   Recept från Icakuriren.se
    Huevos rancheros med svarta bönor
    Huvudrätt

    Huevos rancheros med svarta bönor

    35 minuter   Recept från Icakuriren.se
    Marockansk gryta med tomat
    Huvudrätt

    Marockansk gryta med tomat

    40 minuter   Recept från Icakuriren.se

    Värt att veta om burktomater

    Tomater innehåller antioxidanten lykopen – det är det som gör att tomaten är röd. Det finns studier som visar på att lykopen bland annat kan minska risken för åderförkalkning. Mängden lykopen ökar vid mixning och upphettning, och därför är burktomater en bättre källa till lykopen än färska tomater. Bäst är upptaget om man äter tomaterna med fett, som till exempel en tomatsås med olivolja. 

    Tomater på konserv är en billig råvara som är mycket användbar som bas i soppor, grytor och såser. Hela burktomater är bra i grytor där det kan vara trevligt med lite större bitar. Passerade tomater passar bäst i soppor, och krossade fungerar till det mesta. Öppnade håller burktomater någon vecka i kylskåp.

  • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!