Ska man äta avokadokärnan?

På nätet snurrar det runt massor av tips på att man ska ta till vara på den stora nyttiga avokadokärnan. Men nu varnar en dansk expert för att kärnan kan innehålla gift.

Eftersom den till smaken bittra avokadokärnan är packad med antioxidanter och andra nyttigheter, så är trenden just nu att man ska pulvrisera den och blanda den i smoothies. Men om det verkligen är så bra är långt ifrån självklart. Eftersom det är ett roligt tillskott, så är det många som är intresserade av receptet, men vissa varnar också för att det kan vara giftigt.

TV: Därför ska du inte skeda ut avokado

Kirsten Pilegaard är toxikolog på livsmedelsavdelningen vid Danmarks Tekniska Universitet och hon avråder från att äta kärnan. Hennes främsta invändning är att det finns för lite fakta och forskning om att äta kärnan och att det finns risker då avokadoblad kan vara giftiga. 

– Om det finns giftiga toxiner i plantan, kan man inte utesluta att det också finns i en annan plantdel, säger Kirsten Pilegaard till norska Side 2

Här nere kan ni se en film som visar hur man tillreder en avokadokärna. Filmskaparen är dock noga med att poängtera att det finns olika syn på användandet av avokadokärnor. 

Det bästa rådet är kanske att vänta med att hänga på trenden, tills vi vet mer. Tills dess så kan du ju alltid mumsa loss på nyttig avokado, men på de vanliga sätten. 

 

How to Eat an Avocado Seed

Please read the DISCLAIMER posted on my Facebook page before attempting this – thank you!! 🙂 xxDid you know that the seed of an avocado is the most nutrient-dense part of the fruit? We should be eating it, not throwing it away! Here's a little video to show you how it can be done (and this blog post! – http://www.nourishmewhole.com/how-to-eat-an-avocado-seed) x

Publicerat av Nourish Me Whole den 13 mars 2016

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top