Så väljer du rätt glasögon – optikernas bästa tips

Glasögon har gått från att korrigera synfel till att uttrycka personlighet. Här är experternas bästa tips för att hitta bågen som passar just dig.

1. Ha gott om tid och testa många olika bågar och märken. Låna gärna hem bågarna under något dygn. 

2. Tänk på att glasögonbågen inte ska vara större än ansiktsformen. 

3. Fokusera på vilken stil du har och på vad du vill uttrycka i stället för att fundera över ansiktsformen.

4. Tänk på att storleken är lika viktig som modellen. 

5. Undvik bågar som hänger ner för mycket på kinden. De kan ge ett ledsamt intryck. 

6. Håll koll på ögonbrynen. En tumregel är att de inte ska synas i glaset. 

7. Välj en färg på bågen som passar dina egna färger. En del tycker att ljusa personer bör undvika svarta, eller starkt markerade, bågar men det kan vara precis tvärtom. 

8. Fundera också över hur du lever. Du som löptränar bör undvika en tjock och tung båge. 

9. Tänk också på att glasögonen ska sitta bekvämt. Bågarna ska inte glida ner på näsan eller lämna märken på huden. Rätt storlek på bågen över näsan är nyckeln till att bågen inte ska hasa ner. 

7 smickrande modeller

Så väljer du rätt glasögon – optikernas bästa tips
Runda konstnärliga och intellektuella – den runda plastbågen är en klassiker som nog aldrig kommer att försvinna ur glasögontillverkarnas sortiment. Överlag är klassiska modeller i ropet just nu. Design Vasuma.
Så väljer du rätt glasögon – optikernas bästa tips
Skandinavisk design, med enkla och raka former, är alltid populärt. Fundera över om du vill ha en blank eller matt båge. Det gör stor skillnad för helhetsintrycket. Design Oscar Magnuson.
Så väljer du rätt glasögon – optikernas bästa tips
Feminina, lite större bågar är populära. Den som vågar väljer både en stor båge, och en färg som syns. Färgen på bågarna är viktig. Man får prova sig fram och se vad man passar i. Varma eller kalla färger? Ljust eller mörkt? I år är utbudet av bleka och ljusa bågar stort. Ljusblå, smutsrosa, beige, ljusgula eller honungsfärgade… en trend som går hand i hand med en ganska osminkad och naturlig make up-trend. Det betyder i och för sig inte att svarta och mörka bågar är ute.
Design Oscar Magnuson.
Så väljer du rätt glasögon – optikernas bästa tips
Runda glasögon är populära just nu. Butikerna svämmar över av runda brillor. Det gäller alla slags material, och modeller – från pyttesmå till stora, runda. Design Oscar Magnuson.
Så väljer du rätt glasögon – optikernas bästa tips
Sex- och åttakantiga bågar är en trend som har kommit för att stanna. Här är en så kallad oktogon, åttahörning. Oktogonen är ett mellanting av de klassiska runda och kantiga glasögonformerna. Design Oscar Magnuson
Så väljer du rätt glasögon – optikernas bästa tips
Pilotglasögon är en klassiker, som de senaste åren har varit en av de mest populära glasögonmodellerna. Den här modellen är lite annorlunda originalet – mer hoptryckt, inte så droppformad. Glasögon som hänger ner på kinden kan göra att den som bär dem ser lite ledsen ut. Design Vasuma.
Så väljer du rätt glasögon – optikernas bästa tips
Nyckelhålsnäsa kallas den här modellen när bågen vid näsroten har formen av ett nyckelhål. På vissa näsor passar den här modellen bra, de sitter liksom fast, och glider inte ner på näsan. Design Vasuma.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top