• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Ica-butiken ger bort frukt till djur i kris

  Sommarens varma och regnfattiga klimat har slagit hårt mot det svenska lantbruket. Därför har Ica Kvantum i Ystad bestämt sig för att ge bort frukt och grönt och på så vis stötta bönderna under krisen.

  Ica-butiken ger bort frukt till djur i kris
  Foto: iStock

  Sveriges bönder har satts i en svår situation den här sommaren, på grund av det torra klimatet. I helgen kom en Ica-medarbetare i Ystad med en briljant idé – att butiken skulle skänka överbliven frukt och grönsaker till djuren. Detta var Ystads Allehanda först med att rapportera om. 

  Butikschefen Christian Olofsson nappade direkt på förslaget. 

  – Krisen just nu är väldigt akut och det handlar ju om ett kretslopp. En del av vår idé på Ica Kvantum är att ha lokala, svenska varor och får inte djuren mat så kan bönderna inte leverera kött till våra butiker. Då blir ingen nöjd, säger butikschefen Christian Olofsson, till Aftonbladet.

  Initiativet har fått mycket positiv respons, och Christian Olofsson hoppas att affären och lokala lantbrukare ska kunna stötta varandra.

  – Det har varit odelat positiva reaktioner. Det känns kanon att bidra med det lilla vi kan bidra med, säger Christian och fortsätter:

  – Jag uppmanar alla andra matbutiker att hänga på det här.

  Förutom Ica-butikens initiativ har det startats en grupp på Facebook som heter Foderhjälpen 2018. Gruppen har förnärvarande nästan 19 000 medlemmar, som tillsammans hjälps åt att förmedla foder till djuren. 

  "Ju fler vi är ju större chans att någon slipper slakta på grund av foderbrist!", står det i gruppens beskrivning.

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!