24 stycken
Du behöver
- 25 g jäst
- 2 påsar saffran á 0,5 gram
- ½ dl strösocker
- 3 dl mjölk
- 100 g rumsvarmt smör
- 1 ägg
- ½ tsk salt
- 9 dl vetemjöl
- uppvispat ägg till pensling
Fyllning
50 g smör
½ dl strösocker
1 msk vaniljsocker
75 g riven mandelmassa
Garnering
florsocker
Ugn: 225°
Gör så här
Smula ner jästen i en skål. Stöt saffranet med 1 msk av sockret. Värm mjölken med saffranet till 37°. Häll degvätskan över jästen och rör om tills jästen lösts upp.
Tillsätt resten av sockret, smöret i bitar, ägg, salt och det mesta av mjölet.
Arbeta degen väl i maskin. Låt jäsa övertäckt i 1 timme.
Fyllning: Rör ihop smör, socker, vaniljsocker och mandelmassa.
Ta upp degen och dela den i 2 bitar. Kavla ut varje till en rundel, 35 cm i diameter. Sporra ut 12 snibbar av varje.
Lägg en klick fyllning på den breda delen av snibben. Rulla ihop och lägg gifflarna med skarven ner på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta i 30 minuter.
Pensla med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i ca 8 minuter.
Garnering: Pudra med florsocker.