Jag har krympt sju centimeter med åren

De flesta av oss sjunker ihop när vi blir äldre. Men att krympa för mycket är inte bra. Barbara har lärt sig sträcka på ryggen och tränar för att bli stark och smidig.

Barbara Hanson blev glad när snön äntligen kom till Stockholm i slutet av januari. Då syntes hon ofta i skidspåret, i väntan på att pandemin skulle lätta så att hon kunde komma tillbaka till sin lärartjänst.

– Jag älskar mitt jobb, säger Barbara. Det är stimulerande och man har struktur på sin vardag. Annars försvinner tiden bara iväg.

Barbara Hanson

Ålder: 72 år.
Familj: Maken Robert.
Bor: Villa i Bromma.
Gör: Glad pensionär, jobbar deltid som lärare.

Barbara har varit frisk och kry, men vid en läkarundersökning upptäcktes att hon hade en måttlig benskörhet, osteopeni. Hon hade också minskat sin längd med flera centimeter.

– Jag har varit 167 centimeter lång – idag är jag bara 160! säger Barbara.

Hon har tidvis haft ont i sin rygg och i nacken. Men aldrig råkat ut för någon fraktur.

– Jag har varit försiktig. Men mitt största bekymmer var nästan att jag blev mer och mer kutryggig. Och jag hade en förskräckligt dålig hållning – det var både fult och missklädsamt och gjorde mig trött i ryggen.

Blir inte längre

Hos fysioterapeut Danuta Krukowski fick Barbara träna in en rad övningar, som hon idag gör regelbundet hemma i villan i Bromma. Och hon fick träna hur hon ska gå, sitta och ligga, hur hon ska lyfta och bära för att inte överbelasta rygg och nacke.

– Detta har hjälpt mig oerhört mycket. Och jag har upptäckt att övningarna är som en medicin – det går inte att hoppa över eller sluta med dem för då sjunker jag ihop igen och får ont.

– Jag har inte blivit längre, säger Barbara, men jag har blivit smidigare och starkare i ryggen och kan röra mig ganska obehindrat. Och jag har fått oerhört mycket bättre balans, vilket är viktigt för alla äldre, men i synnerhet för oss med benskörhet eftersom vi lätt kan få frakturer.

 

Jag har krympt sju centimeter med åren
Har man minskat mer än två–tre centimeter på ett–två år är det läge att rådfråga en läkare, säger fysioterapeut Danuta Krukowski.

Se upp om du blir mycket kortare!

Har du börjat krympa och bli lite kutryggig? Dags att dra i bromsen, alla kan få starkare rygg och bättre hållning.

Blev du förvånad när du mätte din längd senast? Om du är över 50 år är det mycket troligt att du har blivit lite kortare.

Faktum är att vi alla krymper när vi blir äldre. Kvinnor lite mer och lite fortare än män, speciellt efter klimakteriet då vårt skelett blir skörare eftersom vi producerar mindre östrogen. Och har du arbetat stillasittande vid skrivbordet i många år så löper du ännu större risk att bli kutryggig och få en gamnacke som gör ont.

De flesta av oss når vår färdiga längd när vi är kring 18–20 år. Den behåller vi normalt till sen medelålder – om vi lever ett hyfsat aktivt liv. Men redan i 35-årsåldern börjar en nedbrytande process, vi börjar krympa en liten aning utan att vi märker det. Brosket mellan kotorna slits ned, ledvätskan minskar och mellanrummet mellan diskarna blir mindre.

Kan vara benskörhet

Samtidigt blir musklerna i nacke och rygg långsamt lite svagare, och vår kroppshållning ändras. Huvudet sjunker ner lite, axlarna skjuts fram och ryggen börjar bli lite krum.

Hur mycket är då normalt att man krymper?

– Det är inte normalt att bli mycket kortare, säger Danuta Krukowski, fysioterapeut (eller sjukgymnast som det hette till för inte så länge sedan). Hon har sin verksamhet vid Fysioterapi Sollentuna.

– Har man minskat mer än två–tre centimeter på ett–två år är det läge att rådfråga en läkare.

– Man brukar sätta gränsen vid tre centimeter före 70 års ålder och fem om man är över 70. Har man minskat mer än så i längd bör man göra en bentäthetsundersökning för att se om man drabbats av osteoporos, benskörhet. Det kan ge kotkompressioner, då några av ryggkotorna pressas ihop. Vissa får väldigt ont i ryggen av kotkompressioner medan andra knappt märker någonting alls, kotorna sjunker helt enkelt sakta ihop.

Därför är det viktigt med bra hållning

• För att vi ska kunna andas ordentligt med hela bröstkorgen, fylla lungorna med luft och få syre. Då orkar vi bättre i vardagen.
• För att vi ska kunna lyfta armarna hela vägen upp utan att få ont i axlarna.
• För att undvika överbelastningsproblem i leder och muskler, som i sin tur leder till smärtor i nacke, axlar, rygg, armarna, huvudet, käkarna.

Att börja tänka på din hållning och få in några enkla övningar varje dag kan ge stora skillnader. Kika på din hållning varje gång du går förbi en spegel så påminns du om att sträcka på dig.

Rätt träning och enkla knep i vardagen kan göra att du slipper krympa i onödan, undviker kutrygg och får en bättre hållning, säger Danuta Krukowski.

– Alla i 50–60-årsåldern borde börja träna ryggen. Det är i den här åldern som ryggen börjar bli krum. Om kutryggen förvärras kan de inre organen pressas ihop så att lung- och tarmfunktionen påverkas. Även balansen påverkas vilket ökar risken för fallolyckor.

Ta paus från datorn

När vi har suttit stilla länge vid datorn eller annat skrivbordsjobb orkar vi inte hålla ryggen rak.

– Vi börjar glida framåt i stolen och det leder till att ländryggen börjar bli krum, därefter även övre delen av ryggen. Vi tappar magmuskelstöd och magen börjar skjuta fram, säger Danuta Krukowski.

Nacken tar alltid stryk när du jobbar vid en bärbar dator eftersom skärmen sitter för nära tangent­bordet. När du kryper ihop i soffan eller sängen med datorn eller plattan får du en onaturlig hållning, du sitter eller ligger med en krum rygg.

  • Organisera ditt arbete så att du inte sitter alltför långa stunder vid datorn.
  • Lyssna på kroppens signaler. Du känner oftast att kroppen protesterar efter en stunds oavbrutet arbete framför bildskärmen. Då är det dags att göra en liten paus. Det kan ofta räcka med att tippa rygg­stödet bakåt eller böja ryggen bakåt över ryggstödet och sitta så en stund. Men allra bäst är att resa sig upp och sträcka på kroppen eller gå några varv.
  • Lär dig några stretchövningar för nacke och rygg och gör dem minst en gång om dagen, helst flera.
  • Sträck på nacken med jämna mellanrum, som om någon drar dig i håret.
  • Glöm inte att andas. Sträck upp överkroppen och ta lugna djupa andetag ibland.
  • Promenera regelbundet, med aktiv ­armpendling, gärna med stavar.

Hjälpmedel för krumma ryggar

Det finns korsetter, selar, västar, kragar, stöd och kuddar som kan hjälpa dig räta på ryggen eller slippa värk i ryggen. Prata med din läkare, sjukgymnast/fysioterapeut eller be om råd i en butik som säljer ortopediska hjälpmedel. Be att få prova så att du får rätt storlek.

Scroll to Top