Kicki om artros i händerna: Värken minskar när jag rör på mig!

I tio år har Kicki Lust levt med ständig värk i fingrar, händer, höft, knän och axlar. Trots det lever hon ett aktivt liv och tränar flera gånger i veckan. – Jag försöker hitta lösningar istället för att bara sätta mig ner och ha ont.

Kicki Lust

Ålder: 58 år Familj: Man och två vuxna döttrar. Bor: I Göteborg. Gör: Redovisningsekonom

Hon glömmer aldrig första gången hon kände värken komma.

– Det började nere i tummarna och jag tänkte direkt att det här bådar inte gott, berättar Kicki Lust, 58.
Hon hade känt av en svag smärta tidigare, men inte uppmärksammat den.

– Första tiden nonchalerade jag värken, men när jag plötsligt inte kunde skala potatis, då insåg jag att jag borde söka läkarhjälp. Jag började också få problem med att greppa saker. Jag brukar alltid ha ett stort glas vatten på skrivbordet när jag jobbar och plötsligt kunde jag inte lyfta det med en hand utan fick använda båda händerna.

Kicki besökte vårdcentralen och fick veta att hon troligtvis drabbats av karpaltunnelsyndrom. Först när hon en tid senare besökte en annan läkare fick hon diagnosen artros.

– Det kom egentligen inte som någon överraskning. Min mamma hade också artros i händerna och kunde inte ens vrida ur en disktrasa.

Läkaren skickade Kicki vidare till en sjukgymnast som gav henne övningar, bland annat en där hon knyter handen hårt och sedan öppnar den och spretar med fingrarna.

– Den övningen håller jag fortfarande på med. Jag gör den flera gånger varje dag. Det tar emot och värker men jag känner att den hjälper och gör att jag är mer rörlig i fingrarna.

För några år sedan smög sig värken på även i höfter, knän och axlar.

– Jag upptäckte att jag inte kunde ligga på sidan. Jag vaknade på nätterna av att det gjorde ont i höften. Men efter ett tag kom jag på en lösning. Jag gick till en barnvagnsaffär och köpte en liten kudde, en sådan som bebisar har i vagnen. Den har jag mellan knäna när jag sover på sidan och det funkar väldigt bra!

Kicki om artros i händerna: Värken minskar när jag rör på mig!
Numera finns det många finurliga hjälpmedel som underlättar vardagen för den som har värk i händerna. Här visar Kicki ett praktiskt verktyg som underlättar när man ska öppna burkar.

Kicki och hennes man har även investerat i en Tempurmadrass.

– Min gubbe börjar också känna av ryggen så han tyckte det var en god idé att skaffa en riktigt bra madrass.

Tack vare madrassen och den lilla kudden sover Kicki mycket bättre på nätterna. Hon har dock problem med morgonstelheten och har ibland svårt att ta sig ur sängen.

– Vissa morgnar rullar jag ur sängen. Eller så får jag ställa klockan två timmar innan så att jag kan gå upp och ta en värktablett.

Sämre av stress
Diagnosen artros har inte inneburit några större förändringar i vardagen för Kicki, även om värken ständigt gör sig påmind. Hennes inställning är att man måste gilla läget och göra det bästa av situationen.

– Man måste försöka hitta lösningar. Jag tänker positivt. Nio dagar av tio så går det jättebra, men sedan kommer en dag när man känner sig trött och låg i humöret och värken känns riktigt jobbig.

Smärtan varierar från dag till dag.

– Ibland känner jag inget och så kommer ett hugg av smärta och då får jag sätta mig ner och ta det lugnt och lämna det jag håller på med tills det känns bättre.

Kicki är redovisningsekonom och har det periodvis stressfyllt på arbetet.

– För något år sedan expanderade vi fort på företaget. Jag jobbade mycket och då blev värken värre. Kroppen protesterade och jag fick tänka till. Värken förvärras av stress, på gott och ont. Tidigare i livet har jag haft svårt för att ta det lugnt, jag är en aktiv person och sitter inte ner och väntar på saker utan ser till att de händer. Jag har verkligen fått lära mig att lyssna mer på min kropp.

Kicki om artros i händerna: Värken minskar när jag rör på mig!
Kicki Lust har levt i 10 år med artros. Hon fokuserar på möjligheterna istället för på hindren och håller värken i schack med motion.

Tre riskfaktorer för artros

1. Övervikt. En ökning med fem enheter i BMI (Body Mass Index) medför cirka 35 procent högre risk för knäartros och 10 procent ökad risk för artros i höften. 2. Ledskada. Inom idrotten är menisk- och korsbandsskador vanliga. Den som får en skada i unga år, utan att få rehabilitering och muskelträning riskerar att utveckla artros redan i 30-40 årsåldern. 3. Ogynnsam belastning. Arbete som innehåller moment av att sitta på huk eller stå på knä ökar risken för artros i knä och höft. Yrkesgrupper som har en ökad artrosrisk är bland annat lantbrukare, brevbärare och golvläggare. Källa: Netdoctor

1/5 av kvinnor över 60 år lider av artros

20 % av Sveriges kvinnor över 60 år har artros i någon led. Under 45 års ålder drabbas män oftare än kvinnor, medan kvinnor drabbas oftare över 55 års ålder. Orsakerna till detta är inte klarlagda. Vanligen drabbas knän, höfter och händer av artros. Fingrarnas ytterleder kan bli knotiga, stela och ömma. Tumbasen är en annan vanlig plats för artros. Källa: Netdoctor

Vad är mest problematiskt i vardagen?

– Det är helt klart att greppa saker. Man får tänka sig för så att man har rätt grepp och vara extra försiktig. Hushållsarbete kan vara ganska knepigt – att skala potatis, laga mat och städa. Jag försöker alltid hitta utvägar och funkar det inte så får jag be min man.

På jobbet är det lättare för Kicki.

– Det går bra att skriva på datorn, jag har skaffat en sådan där mus som sitter på tangentbordet. Jag har även ett höj- och sänkbart skrivbord vilket gör att jag kan stå upp och jobba.

Annars är fysisk aktivitet det som hjälpt Kicki allra mest.

– Träningen är jätteviktig! Jag märker hur otroligt mycket bättre jag mår när jag rör på mig.

Numera tränar Kicki runt tre gånger i veckan, både styrka och kondition.

– Jag har svårt att göra vissa övningar, men jag hittar mitt eget sätt att göra dem. Jag är också ute och går väldigt mycket. Om jag till exempel blir förkyld och inte tränar på någon vecka så känner jag direkt att jag blir stelare och att allt känns mycket jobbigare. Jag har tränat regelbundet sedan jag var 40 och jag vågar inte ens tänka på hur jag hade mått idag om jag inte hållit igång.

Hon försöker även få till vardagsmotionen.

– Jag sitter aldrig längre än max en timme i sträck, sedan måste jag upp och röra på mig.

Kicki tycker själv att livet flyter på bra, trots artrosen.

– Visst är det tufft med värk i kroppen, men man lär sig att leva med det. Jag vill inte sätta mig ner och ha ont. Jag har ett bra liv och kan göra allt det där som jag tycker om att göra, som att läsa, resa, njuta av god mat och umgås med min familj. Jag har hittat min väg och försöker se möjligheter istället för hinder.

Kicki om artros i händerna: Värken minskar när jag rör på mig!
Kicki tränar fingrarna varje dag med hjälp av en liten rund boll.

Kickis tre bästa tips till dig som lever med artros!

1. Rör på dig! Sök upp ett bra gym som har en duktig personlig tränare om du har svårt att komma igång på egen hand. Annars kommer man långt med raska promenader.  

2. Lyssna på din kropp och låt dagsformen avgöra. Och ge kroppen tid att anpassa sig. Kanske mår du sämre av väderleksskiftningar?

3. Försök hitta lösningar på vardagsproblemen. Det finns idag massvis med smarta hjälpmedel som förenklar hushållsarbetet.

 

Lider du av artros? Här är en övning att testa!

Håll handen runt en liten mjuk boll. Det är viktigt att den inte är för stor utan du ska kunna greppa runt den. Knyt handen om bollen. Börja med de yttersta lederna och rör sedan fingrarna och tummen inåt. Håll runt bollen så hårt du orkar och räkna sakta till fem. Släpp taget och räkna till fem.

För fler övningar – ta hjälp av en arbetsterapeut eller sjukgymnast som kan ta fram övningar som passar just dina besvär.

Scroll to Top