Borrelia: Liten risk om fästing dras ut snabbt

Var femte fästing bär på borrelia. Trots det måste bara en ett fåtal av alla som blivit bitna söka vård. Risken att bli sjuk efter ett enstaka fästingbett är liten, särskilt om fästingen snabbt tas bort. Borrelian förs nämligen över till människan först efter ett halvt till två dygn.

Så skyddar du dig bäst:

Var extra försiktig i maj, juni och juli. Om du ska gå i högt gräs eller buskage, stoppa byxorna innanför strumporna och skjortan ner i byxorna. Ljusa kläder gör att du lättare upptäcker fästingarna.

● Syna dig själv varje kväll och ta bort eventuella fästingar.

● Var uppmärksam på symtom.

● Apotekets myggmedel är ett bra skydd, till exempel Etono och MyggA. Stryk medlet på hela ytan du vill skydda.

Så plockar du bort fästingen:

Använd en finspetsig pincett eller en fästingborttagare. Ta tag om fästingens mundelar så nära huden som möjligt. Dra försiktigt rakt ut. Undvik att klämma på eller smörja in fästingens bakkropp, det kan göra att smittan sprids lättare. Tvätta rent såret.

Antibiotika vanligaste behandlingen

Tio dagar med antibiotikatabletter brukar hjälpa. Även utan någon behandling blir de flesta som drabbats av borrelia friska utan bestående men. Kroppen självläker. Behandlingen minskar dock risken för symtom i nervsystem och leder senare. Om en läkare misstänker att infektionen drabbat nervsystemet görs en undersökning av ryggmärgsvätskan.

Kritik mot svensk vård

Det finns patientgrupper som stormar mot den vård som erbjud i Sverige idag. De menar att borreliadrabbade är underbehandlade. Kritiker kräver antibiotika i större mängder och en del reser till Tyskland och betalar dyrt för behandling. Där ges intravenös antibiotika i upp till ett år. Forskare i USA och Finland stöder tesen att korta kurer med antibiotika inte räcker till.

 

Både TBE och borrelia sprids av fästingar. Men medan TBE-viruset tar sig in i blodsystemet direkt efter ett fästingbett, så dröjer det upp till två dygn innan borreliabakterien drabbar människan. Det finns ingen medicin som botar TBE, medan antibiotika brukar få bukt med borrelian. TBE kan man vaccinera sig mot, medan det inte finns något vaccin mot borrelia.

Men det är ändå uppemot tiotusen personer i landet som drabbas av borrelia varje år. En del märker nästan inget, andra blir ordentligt sjuka. Vid minsta tecken på symtom – sök läkare! Sjukdomen behandlas med kortare kurer med antibiotika. Och till skillnad från TBE kan borrelia botas.

Vanligast är borrelian runt ostkusten, Stockholm och Mälardalen, men den har på senare år spridit sig även till Blekinge, Västergötland och norrut längs Norrlandskusten. Fästingar är aktiva när utetemperaturen stiger över fem plusgrader. Därför säger man att fästingsäsongen varar från mars till oktober. Ju mildare klimatet blir, desto längre blir säsongen.

Fästingen genomgår tre olika stader i sin utveckling. Från larv, till nymf och till vuxen. I varje stadium behöver den suga blod för att utvecklas vidare. Vår vanligaste fästing är blind. Den känner av en rörelse i vegetationen, sveper med frambenen och griper tag i sitt passerande offer. Betten gör inte ont.

 

Symtom kan dröja
Huden blir röd där fästingen bitit sig fast. Rodnaden kommer efter en till fyra veckor och kan bli flera centimeter stor. Detta har varit ett klassiskt symtom, men det har nu visat sig att alla inte får rodnaden. Ett annat tecken är en blåröd, centimeterstor knuta, ofta på örsnibb eller bröst. Trötthet, led- och muskelvärk, värk i nacken och feber är också vanliga symtom.

Infektionen kan drabba nervsystemet och kallas då neuroborrelios. I de fallen är det vanligt att en del av ansiktet blir tillfälligt förlamat.

 

Scroll to Top