Med rätt behandling försvann Anitas uretrit!

Idag kan Anita Florén nästan skratta åt hur hon fick smyga iväg bakom buskarna med benen i kors… Men då var det så lagom roligt, med smärtorna och trängningar som ingenting verkade hjälpa mot…

Effektiv salva

På Kliniken Kärnan i Helsingborg behandlas uretrit med en speciell metod, som visat sig vara mycket effektiv i de flesta fall. Det är sjuksköterskan Ann-Sofie Ling, som efter ordination av klinikchefen, urologen Björn Wullt, ger behandling med en kombination av svag kortisonsalva och antibiotika. I vissa fall kan urinröret behöva vidgas.

Salvan förs in i urinröret med en kateter och får sedan verka i femton minuter. Proceduren upprepas en gång till under samma behandlingstillfälle. Totalt ska två behandlingar per vecka ges under fyra veckor. Vid behov kan behandlingen göras om igen med några månaders eller ett halvårs mellanrum.

 

Med rätt behandling försvann Anitas uretrit!
Anita Florén från Lomma i Skåne fick problem med uretrit för två år sedan efter en vanlig gynundersökning.

Anita Floréns problem började oväntat efter en helt vanlig gynekologisk undersökning för två år sedan. Det sved när hon kissade, hon hade täta trängningar och måste springa till toaletten stup i kvarten. Vardagen blev allt mer besvärlig.

– Det var väldigt kämpigt, för jag kunde inte sova ostört om nätterna, utan måste upp och kissa flera gånger varje natt. Det blev värre och värre till slut fick jag riktigt ont i nedre delen av buken.

– Jag kontaktade min vådcentral och där rekommenderade man mig att äta och dricka sura saker för att göra urinen surare. Det skulle kanske kunna lindra besvären, för de misstänkte urinvägsinfektion. Man prövade också med att spruta in silverklorid i urinblåsan. Men inget hjälpte.

Aldrig minsta besvär
Men det var inte en urinvägsinfektion som Anita drabbats av. Det var uretrit, en inflammation i urinrörets slemhinna, en sjukdom hon aldrig hört talas om. Kanske inte så konstigt med tanke på att Anita aldrig tidigare haft minsta besvär med underlivet, trots att hon fött två barn.

Anita bor i Lomma, strax norr om Malmö, i en ljus och öppen bostadsrätt inte långt från det solglittrande Öresund. Luften är hög och klar den här försommardagen då vi möts och doften av tång från havet förs in över land med vindarna.

Hon bodde tidigare i Jönköping, där hon och hennes man drev ett företag i modebranschen. Men när Anita blev änka 1999 avvecklade hon företaget efter alla år och flyttade till Skåne för att komma närmare sina kära och efterlängtade barn och barnbarn.

Anita är lång och vältränad och ser betydligt yngre ut än sina 71 år, med lätt make up och ögon som lyser av livslust. Hon är klädd i smala blå jeans, rosa tröja och har en färgglad schal löst knuten runt halsen. Hennes steg är spänstiga, när vi tar en snabb promenad i middagssolen.

– Om du bara visste hur härligt det är att kunna vara ute och gå utan att behöva hålla koll på varenda buske. När urinvägsbesvären var som värst var jag ju tvungen att stanna titt som tätt för att huka mig ner och kissa i smyg. Det var hemskt jobbigt med trängningarna och smärtorna. Hela sommaren 2009 blev förstörd. Jag kunde inte bada, inte spela golf, inte röra mig som jag ville. Jag måste hela tiden vara i närheten av en toalett eller i varje fall ett ställe där jag kunde gå undan i skymundan.

Idag kan Anita nästan skratta åt hur hon smög iväg bakom buskarna med benen i kors, men då det hände var det så lagom lustigt. Hon förstår att många måste ha undrat vad hon höll på med.

– Så där illa var det dygnet om i många månader, ändå fram till senhösten 2009, när min husläkare skickade mig på remiss till urologen på universitetssjukhuset i Lund. Det tog förstås ett tag innan jag fick en tid, men sedan började det hända saker. Urologdoktorn såg att mitt urinrör var väldigt trångt och gjorde en vidgning. Men det riktiga miraklet var att jag där träffade sjuksköterskan Ann-Sofie Ling, som doktorn arbetade tillsammans med.

Annan metod
– Ann-Sofie sade till mig att om jag inte blev bra efter vidgningen, så hade hon en annan behandlingsmetod som hon lärt sig av en gynekolog i Malmö. Den går ut på att man lägger in en kortisongel kombinerad med antibiotika i urinröret. Urologen i Lund, som kände till metoden, gav klartecken och det blev min räddning!

– Jag började kunna sova på nätterna och smärtorna och trängningar försvann som genom ett under! När jag sovit helt ostört några nätter ringde jag upp syster Ann-Sofie och bara jublade i telefonen, så lycklig var jag!  Det var som om jag fått livet tillbaka!

Den första tiden fick Anita ta sig till Lund för att få behandling med några månaders mellanrum, detta för att minska risken för återfall. Men i höstas öppnade den urolog på universitetssjukhuset i Lund, som tog hand om henne efter remissen, egen klinik i Helsingborg och dit följde också syster Ann-Sofie med.

– Så nu åker jag dit istället, för att få mina behandlingar, och jag har faktiskt inte fått ett enda återfall i uretrit. Men jag ser noga till att inte bli kall om baken och jag sitter alltid på en bit fårskinn utomhus. Jag tränar också mycket och ofta för att hålla kroppen i trim, jag cyklar, går på spinning och body-pump på gym och spelar golf. Och tänk, nu kan jag gå hela banan runt utan att behöva springa och gömma mig i buskarna en enda gång.

– Det är helt underbart!

Med rätt behandling försvann Anitas uretrit!
Sjuksköterskan Ann-Sofie Ling behandlar regelbundet Anita Florén med en speciell kombination av kortisonkräm och antibiotika för att hålla hennes uretrit under kontroll. 

Scroll to Top