Kickie fick veta sanningen efter 55 år: “Jussi Björling var min pappa”

För Kickie Ekman var han bara "farbror Jussi", en snäll man som hennes pappa kände. Men det hon inte visste var att hon i själva verket var Jussi Björlings dotter. Hon hade adopterats bort i späd ålder för att dölja operastjärnans snedsprång.

Kickie Ekman

Ålder: 85 år.
Familj: Maken Lennart, barnen Christer, Björn och Eva samt barnbarn och barnbarnsbarn.
Bor: På Östermalm i Stockholm, sommarställe på Torö.
Gör: Pensionär.

Det var länge sedan Kickie Ekman tittade i det slitna fotoalbumet från barndomen. Svartvita bilder visar en glad liten flicka i famnen på mamma Ebba. Pappa Gösta, som bland annat var jurist på Kungliga Operan, var stolt över dottern. Hon gick i flickskola på Östermalm i Stockholm.

Kickie och bästa väninnan Anne-Marie Hilton gick ofta på Operan tillsammans. Anne-Maries mamma var den kända operasopranen och hovsångerskan Helga Görlin. Flickorna njöt av dramatiken på scenen, de vackra kläderna och de starka rösterna.

De lärde sig snabbt att hitta bakom kulisserna och kunde slinka in bakvägen med dörrvaktmästarnas goda minne.

“Farbror Jussi” var en av Kickies favoritsångare. Hon älskade att höra honom sjunga. Pappa Gösta skötte den världsberömde tenorens affärer och de var goda vänner. Kickie betraktade ofta Jussi Björlings signerade fotografier som hängde hemma på väggen. Där fanns också en vevgrammofon och genom stenkakornas knastrande ljud framträdde Jussis klara stämma.

I 20-årsåldern träffade Kickie sin stilige Lennart. De gifte sig och fick tre barn. Hon ägnade livet åt att ta hand om familjen och stötta sin man i hans chefskarriär. De bodde en tid i Sundsvall, där Kickie engagerade sig i föreningslivet.

Många år senare gick föräldrarna bort. Kickies mamma dog i Alzheimers sjukdom och det fick Kickie att fundera på sjukdomens ärftlighet. Hon diskuterade frågan med sin väninna Anne-Marie.

– Det var då jag bestämde mig för att avslöja för Kickie att hennes mamma och pappa var adoptivföräldrar, säger Anne-Marie när vi träffas hemma hos Kickie, 30 år senare.

Kickie fick veta sanningen efter 55 år:
Ebba och Gösta Hansson tog hand om Jussi Björlings utomäktenskapliga dotter Kickie och hade lovat honom att aldrig avslöja sanningen.
Foto: Privat

Ville inte tro på det

Kickie blev först arg på väninnan och ville inte tro på det hon fått höra. Anne-Marie uppmanade henne att fråga sina släktingar och de bekräftade att uppgifterna stämde.

– Men jag visste inte då vem som var hennes pappa, säger Anne-Marie.

Kickie gick till kyrkböckerna och där stod namnet på hennes biologiske far – Johan Jonatan Björling.

– Många tankar rusade runt i mitt huvud. Den store operastjärnan – var han min “farbror Jussi”? Hur ska jag efter 34 års äktenskap berätta för min man att jag inte är den han trott? Och hur kommer mina barn och Jussis familj att reagera? Vem är min biologiska mamma – och lever hon?

Kickie fick veta sanningen efter 55 år:
Kickie och Anne-Marie Hilton har varit bästa vänner sedan barndomen och är det än idag. Det var Anne-Marie som avslöjade för Kickie att hon hört att Kickie var adopterad.
Foto: Ingrid Thörnqvist

Kickie bestämde sig för att ta kontakt med sin biologiska mamma, då 90 år gammal.

– Jag sökte upp henne. Hon stod i dörren och vi pratade några minuter, men hon ville inte släppa in mig, säger Kickie med sorgsen röst.

Plötsligt hade Kickie också fått fem halvsyskon och hennes barn fick nya mostrar, morbröder och kusiner. Som adopterad hade hon ingen rätt till arv efter Jussi, som var död sedan länge. Han hade avlidit redan 1960, bara 49 år gammal. Den folkkäre operahjälten sörjdes av hela Sverige. Kickie låg på BB och födde sitt andra barn när hon nåddes av den sorgliga nyheten om “farbror Jussis” plötsliga död.

Kickie fick veta sanningen efter 55 år:
I Kickie Ekmans hem finns många signerade fotografier av Jussi Björling.
Foto: Privat

Långa telefonsamtal

Telefonsamtalen från Jussi kan Kickie numera binda ihop med “den stora hemligheten” – att hon var dotter till den världsberömde sångaren och adopterad i späd ålder av det barnlösa paret Hansson. Hon har insett att Jussi inte bara ringde för att prata med hennes pappa, advokaten Gösta.

– När farbror Jussi ringde sa pappa ofta att han var upptagen och inte kunde ta samtalet. Nu efteråt har jag förstått att detta var Jussis sätt att få en chans att prata med mig. Han frågade hur det gick i skolan och vad jag gjorde på fritiden. Det blev långa och trevliga samtal, minns Kickie.

Hon kommer särskilt ihåg den enorma chokladask som hon fick i present en gång av den vänlige farbrodern.

Sommaren 1935 gifte sig Jussi Björling med den vackra sångaren Anna-Lisa Berg. Några veckor efter bröllopet besökte Jussi, efter en konsertturné, Eva Zander i Asarum i Blekinge. Hon födde dottern Kickie bara några månader efter att Jussi och Anna-Lisa kunde hälsa sin förstfödde son Anders välkommen till världen.

Kickie förstår idag deras situation. Jussi Björlings karriär och äktenskap hade skadats om vetskapen om hennes existens nått offentligheten.

– På den tiden såg man allvarligt på äktenskap och barn, säger Kickie. Det hade blivit en stor skandal. Efteråt har jag förstått att många kände till hur det var men att man av hänsyn till Jussi höll det hemligt. Han var romantiskt lagd och en väldigt fin och rar människa.

Långt efter Kickies adoptivpappas död kom hon att tänka på de kryptiska ord han sagt till henne på sin dödsbädd: “Du är en klok flicka, du kommer att förstå.”

Kickie fick veta sanningen efter 55 år:
Kickie och Lennart har varit ett par i 64 år. Avslöjandet om att Kickie är Jussi Björlings dotter inspirerade Lennart att börja släktforska.

Sjöng och trallade

Avslöjandet väckte stor uppståndelse i släkten. Hon fick ett varmt mottagande av sin halvbror Lasse, som kom med champagne. Tillsammans åkte de till Jussis älskade sommarställe på Siarö. När de besökte sin pappas grav vid Stora Tuna kyrka såg de också till att Jussis mamma Ester fick en gravsten. Jussi var bara 6 år när hans mamma gick bort i tuberkulos.

Särskilt halvbrodern Rolf Björling blev en nära vän. Han var också utomäktenskaplig son till Jussi Björling och växte upp med sin mamma Linnéa Hellström. Hon var Jussis ungdomskärlek, och han var bara 17 år när de fick sonen Rolf.

Kickie fick veta sanningen efter 55 år:
För 30 år sedan skrev Hemmets Journal första gången om Kickie och hennes nyfunna vänskap med Rolf Björling.

– Rolf kände till att jag var hans halvsyster, men han hade också lovat att inte avslöja det för någon. Han blev själaglad när jag hörde av mig. Vi fann varandra eftersom vi båda kände oss som outsiders i familjen. Jag hade alltid längtat efter en storebror och det blev en fin vänskap.

– Tyvärr avled Rolf två år senare. Jag är glad att han lyckades bli en framgångsrik operasångare och även hans son Raymond, säger Kickie.

På väggen i den vackra Stockholmsvåningen hänger signerade fotografier av Jussi och hans byst står i en nisch. Likheten finns där. Kickie skrattar och pekar på sitt hårfäste – Jussis “änkesnibb” har gått i arv. Sången också?

– Jag har haft musiken i mig hela livet. Jag sjöng och trallade jämt som liten flicka. När jag som 55-åring fick reda på att jag var Jussi Björlings dotter bestämde jag mig för att ta några sånglektioner för att testa min röst. Jag fick sjunga skalor och pedagogen fick fram en klang, men jag ville inte fortsätta. Det var för sent i livet, konstaterar hon.

Kickie fick veta sanningen efter 55 år:
Kickie med bysten av Jussi Björling – eller ”farbror Jussi” som hon kände honom under uppväxten.

Fick mycket kärlek

Det har gått 30 år sedan Kickie Ekman, som nu hunnit bli 85 år gammal, fick veta sanningen om sin börd.

Hennes dotter Eva minns uppståndelsen i medierna.

– Marken försvann under fötterna på mamma. Det var tur att hon hade oss som kunde stötta henne under den omskakande tiden. Hon har inte förändrats utan har förblivit samma härliga mamma som hon alltid varit, säger dottern Eva med värme i rösten.

Kickie öppnar albumet igen med de gamla fotografierna från barndomen. Hon är tacksam mot adoptivföräldrarna Gösta och Ebba Hansson.

– Jag fick mycket kärlek när jag växte upp. Jag önskar att jag kunde tacka dem nu.

Scroll to Top