Alexis från USA: Mitt svenska ursprung är ett mysterium

Hennes svenske morfar Gösta Natt och Dag pratade aldrig om sitt hemland. Men för Alexis Bunten från Kalifornien har de svenska rötterna alltid varit närvarande. Nu tävlar hon i årets upplaga av Allt för Sverige för att lära sig mer om sitt ursprung.

Alexis Bunten

Ålder: 38 år.

Född: I Seattle, USA.

Familj: Pojkvännen Siamak och dottern Aria, född 2014.

Bor: Monterey, USA.

Arbetar som: Researcher, författare och konsult.

Aktuell: Som deltagare i tv-programmet Allt för Sverige med start 1 november.

För Alexis Bunten från Monterey i Kalifornien, en av de tävlande i årets upplaga av tv-succén Allt för Sverige, har de svenska rötterna alltid varit närvarande. Den svenska adelskalendern låg hemma i vardagsrummet och hennes mamma visade Alexis att hon härstammar från ätten Natt och Dag, som är den äldsta nu levande adelssläkten i Sverige.

Och inte nog med det. Hennes morfar Gösta Natt och Dag, som i USA amerikaniserade sitt namn till Gus Dagg, bodde i ett litet hus norr om Seattle på den amerikanska västkusten.

– De flesta amerikaner med europeisk bakgrund fantiserar om att de är ättlingar till kungligheter eller adel. Själv tyckte jag att det var väldigt coolt när jag fick veta att jag tillhör den gamla svenska släkten Natt och Dag, berättar Alexis.

Alexis från USA: Mitt svenska ursprung är ett mysterium

Alexis morfar Gösta Natt och Dag. När han kom till USA valde han att amerikanisera namnet till Gus Dagg.

Gösta dog redan när Alexis var 10 år, men hon minns honom väl.

– Han läste mycket, med förstoringsglas. Det låg förstoringsglas överallt. Men han talade aldrig om släkten. Och jag hörde honom inte prata svenska förrän kort innan han avled. Han hade arbetat som fiskare i Alaska och några dagar innan han dog ville han äta sin favoritmat – krabba. Då bytte han språk till svenska. Det var enda gången jag hörde honom tala svenska.

– I Adelskalendern finns familjen Natt och Dags släktträd. När man växer upp och känner till sin bakgrund bara genom namnet istället för i upplevelser så börjar man känna sig som om man saknar någonting. Mitt svenska ursprung är ett mysterium eftersom morfar aldrig pratade om sin bakgrund, säger Alexis.

 

Ovanligt efternamn
Alexis berättar att hon har velat resa till Sverige i hela sitt liv men att hon varit rädd att hennes svenska släkt inte skulle ha tid eller intresse av att träffa henne. Hon säger att det inte har något med släkten att göra att utan bara handlar om hennes egen osäkerhet.

– Att träffa min svenska släkt är viktigt för mig, men jag har inte vetat hur jag skulle få till det. Att ringa eller skicka mejl kändes fel. Hon var aktuell för Allt för Sverige redan förra året men kände att det var omöjligt att vara borta från sin lilla dotter Aria, som då bara var sex månader gammal.

Alexis från USA: Mitt svenska ursprung är ett mysterium

Alexis dotter Aria iförd en svensk landslagströja.

Men i år tycker Alexis att det fungerar att vara ifrån henne en kort period.

– Jag vet egentligen ingenting om min svenska bakgrund utom mitt ovanliga familjenamn, Natt och Dag. Det är därför som jag är så intresserad av att delta i Allt för Sverige. Det är en dröm som blivit verklighet.

– Innan jag åkte till Sverige för att tävla var ordet “Sverige” bara en avlägsen idé. Jag associerade det med saker som effektivitet, social välfärd, Abba och Nobelpriset.

 

Bakar pannkakor
Alexis har aldrig läst någon svensk roman. Däremot läste hon Pippi Långstrump på engelska som barn. Hon berättar att det enda svenska hon har i sitt hem i Monterey är ett foto på morfar plus ett recept på svenska pannkakor, som hon lagar varje söndagsmorgon.

– Och jag är noga med att använda rätt sorts sylt.

De som får njuta av Alexis pannkakskonster är framför allt är pojkvännen Siamak och gemensamma dottern Aria.

– Hon är världens bästa bebis och ljuset i vårt liv. Och Siamak är en fantastisk pappa. Vi är en lycklig familj.

Alexis från USA: Mitt svenska ursprung är ett mysterium

Alexis med pojkvännen Siamak och dottern Aria på en av hemstaden Montereys stränder.

Siamak är från Iran och kom till USA 1978 och har aldrig åkt tillbaka. För 13 år sedan mötte han Alexis på en skola och sedan dess är det ett par.

– Det har förresten gjorts ett dna-test på Siamak, som visade att han är tio procent nordeuropé också och att han har flera nu levande svenska släktingar. Ett resultat av vikingarnas handel med Persien och äktenskap “över gränserna” för över tusen år sedan, säger hon och ler.

Alexis är eskimå sedan flera generationer tillbaka på sin mormors sida. Så att säga att hon och hennes familj är multikulturell är ingen överdrift.

Alexis har skrivit om sina Alaska-rötter i boken So, how long have you been native?. Där nämner hon också sin morfar. Boken, som fått utmärkta recensioner, handlar om hennes arbete inom Alaskas kulturturistiska industri.

 

“Älskar Sverige”
Jag träffar henne på ett hotell i Stockholm en kort tid efter att hon kommit till Sverige.

– Jag älskar att vara i Sverige. Alla är så vänliga, välkomnande och varma. Jag är överväldigad, berättar Alexis.

Hon tycker att svenskar är mindre individuella än amerikaner och tänker mer på gruppen.

– Och svenskar skryter inte, medan amerikaner sätter sig själv först, påpekar hon.

Alexis från USA: Mitt svenska ursprung är ett mysterium

Alla tävlande i årets omgång av Allt för Sverige. Alexis sitter till vänster.

Hon har hunnit träffa sina medtävlare och tycker att tv-produktionsteamet fått ihop en bra blandning av människor med olika bakgrund. Och hon är väldigt förtjust i programledaren Anders Lundin.

– Han är trevlig och smart och bryr sig om alla, säger hon.

Hon har sett några gamla avsnitt av Allt för Sverige.

– Jag vill verkligen vinna och få träffa alla mina släktingar. Och dessutom få reda på varför min morfar lämnade sitt adliga liv i Sverige för att bli fiskare i Alaska.

Men hur det än går i tävlingen så kommer Alexis att återvända till Sverige. Med sin familj.

– Siamak och jag är inte gifta och vi tittar redan nu på våra finanser för att se om vi kan gifta oss i Riddarhuset i Stockholm. Hur coolt vore det inte med ett svenskt-amerikanskt-persiskt bröllop på ett ställe där mina förfäder gifte sig!

Alexis från USA: Mitt svenska ursprung är ett mysterium

Alexis hoppas kunna gifta sig i Stockholm. Närmare bestämt i Riddarhuset, där hennes förfäder gifte sig.

5 svenskar Alexis känner till

1. Alfred Nobel

2. Carl von Linné

3. Gustav Vasa

4. Astrid Lindgren

5. Zlatan Ibrahimovic

 

Vill du se programmet?

Här hittar du Allt för Sverige på SVT Play!

Jag är så tacksam att jag fick chansen att bli mamma igen!
6-åriga Oscar räddade pappas liv
Claes Malmberg: Hela mitt liv har varit ett sökande efter pappa
Scroll to Top