Magnus har 1 400 smurfar i sin samling

Gammelsmurfen, guldsmurfen, astronautsmurfen... De små blå plastfigurerna var populära leksaker när Magnus Olofsson var liten. När hans mamma hittade en gammal kartong på vinden vaknade intresset på nytt. Nu har han 1400 smurfar i sin samling.

Smurfarna

Smurfarna är dels en belgisk tecknad serie och dels namnet på de små blå varelser som är seriens huvudfigurer. Smurfarna skapades i slutet av 1950-talet av den belgiske serieskaparen Pierre “Peyo” Culliford, för äventyrsserien Johan och Pellevin, och 1959 hade de premiär som egen serie i samma tidning.

Under 1965 var de så etablerade att det tyska företaget Schleich började tillverka smurfar i plast som leksaker. De fick patent på tillverkningen och under åren har det sedan blivit många olika smurfar.

 

 

Allt började 2004 med att Magnus mamma städade vinden. Bland all den andra bråten stod en dammig flyttkartong med märkningen “smurfar”.

 

Lådan innehöll 61 stycken små blå plastfigurer och där hade de legat sedan tonåringen Magnus Olofsson tröttnat på dem och förpassat dem till förrådet – och glömskan – 20 år tidigare.

– Mamma ringde och undrade om jag var intresserad av att ha kvar dem. Jag hade ju inte ägnat dem en tanke på massor av år och blev lite ställd, men tänkte att de kan man ju inte slänga! Jag hade ju lekt så mycket med dem som barn, de hade en speciell plats i mitt hjärta, berättar Magnus som idag har hunnit bli 39 år.

 

Han tog bilen hem till mamma och hämtade hem de en gång så älskade figurerna. Kanske hade de bara förpassats till ytterligare en vind om det inte vore för en alldeles speciell bok, som väckte samlaren inuti Magnus till liv. Det var tillverkaren Schleich kompletta förteckning över alla de hundratals olika figurerna och alla varianter i utförande och färg.

– Jag har alltid varit något av en ekorre och den där boken triggade igång något. Plötsligt fick jag klart för mig att det fanns så många varianter. Det var 342 sidor i färg, fulla av smurfar. Det var svårt att motstå, skrattar Magnus.

 

Först i mindre skala, sedan allt intensivare, började Magnus köpa på sig fler smurfar. Sedan tidigare hade han mindre samlingar av både det ena och det andra. Någonting sade honom att sambon inte skulle uppskatta ytterligare en.

– Därför höll jag det hemligt i början. Jag beställde paketen till jobbet och smugglade sedan in dem. En dag hittade min sambo hela samlingen i en garderob. Det var kanske inte jättepopulärt, säger Magnus och ler åt minnet.

 

Samlingen växte snabbt. Snart hade Magnus alla de olika sorterna som finns att tillgå. Då övergick han till att leta reda på varianter – oftast handlar det om detaljer med skiftande färg – av de olika smurfarna. Därtill kommer alla olika förpackningar, alla husen och allehanda specialutgåvor. Utbudet är enormt.

 

Givetvis fick han höra en hel del pikar över sitt lite annorlunda intresse. De flesta såg det knappast som någon seriös verksamhet. Men 2007 fick belackarna omvärdera sin åsikt.

– En dag ringde Anne Lundberg från Antikrundan. Hon hade läst om mig i en samlartidning och nu ville hon att jag skulle vara med i Antikrundan. Det var förstås en väldigt speciell känsla.

 

Det blev ett reportage i det populära programmet och plötsligt hade Magnus blivit lite av en kändis.

 

I dag äger Magnus runt 1 400 smurfar. Värdet på samlingen är svårbedömt, men totalt har han lagt ned över 300 000 kronor. Sannolikt har värdet ökat. Ännu är Magnus dock inte nöjd med sin samling.

– Jag har alla smurfar, alla supersmurfar, de flesta husen och alla delar. Men fortfarande saknar jag en del varianter.

 

I vissa fall är det upp till 14 olika varianter på varje smurf. Så helt komplett kommer samlingen aldrig bli.

– Men på något sätt är det inte heller syftet med samlandet. Själva poängen med att samla är ju att hitta nya objekt som du inte hade tidigare.

 

Den tjocka boken med förteckningen och bilderna över alla olika smurfar och deras varianter är fortfarande något av en bibel hemma hos Magnus. Så flitigt har han lusläst skriften att han med åren har memorerat samtliga 700 artikelnummer som finns angivna på de olika figurerna.

 

I vanliga fall är den digra smurfsamlingen uppställd i ett stort landskap i Magnus källare i villan i Falun. En vattenskada tvingade honom dock att packa ihop alla figurer, hus, kartonger och annat i lådor som nu står staplade i huset.

 

Så snart skadan är åtgärdad kommer buttersmurfen, gammelsmurf, fotbollssmurfen och de andra att åter igen få flytta ned till plats i källaren. Samlingen ska synas och kunna visas upp, tycker Magnus. Han får en hel del förfrågningar från människor som vill komma och titta. De flesta är i Magnus ålder och har själva vuxit upp med smurfarna. Ofta vill de visa sina barn.

 

Magnus samlande har inneburit att han fått många vänner runt om i världen. I framför allt Tyskland, smurffigurernas hemland. Även i USA finns det inbitna samlare. En av Magnus före detta samlarkollegor bor i Borlänge, bara ett par mil bort.

– Jag kom i kontakt med honom ganska tidigt och han höll då på att sälja av sin samling. Jag köpte ett par fina smurfar av honom och när jag skulle åka därifrån tittade han på mig och sa: akta dig bara så att inte smurfdjävulen tar dig! Och det får man väl säga att den har gjort, säger Magnus och ser inte helt missnöjd ut.

 

I dag vet de flesta i Magnus närhet att han brinner för sina smurfar. I en hel del kretsar har han till och med fått smeknamnet “Smurfen”.

Scroll to Top