Hur långt kan katten se?

Vi har en innekatt, och vi bor på 3:e våningen. Han har mycket att titta på från fönster och balkong. Stora gräsmattor med fåglar och...

Vi har en innekatt, och vi bor på 3:e våningen. Han har mycket att titta på från fönster och balkong. Stora gräsmattor med fåglar och kaniner samt en gata med folk som rastar hundar, till exempel, och längre bort (ca 100–200 meter) ytterligare gräsområden. Jag undrar ibland hur mycket han ser och kan urskilja av allt detta. Hur långt ser han?

Veterinär Erik Lundberg svarar:

Man har på olika sätt försökt bedöma hur hundar och katter ser. De har en klart bättre förmåga att se i mörker men ett sämre närseende än vi. Det kompenserar de med sitt mer utvecklade doftsinne och med sina morrhår. Människan är däremot bättre att se på långa avstånd. Vi ser 3–4 gånger bättre än hunden och 5–10 gånger bättre än katten under bra ljusförhållanden. Så om du har 20 meter ned till gräsmatta och gata motsvarar kattens bild av detta ungefär det du kan se på 150 meters håll. Många hundar är ganska närsynta rent optiskt, de skulle se klart bättre med glasögon! När det gäller färgseende kan katter skilja mellan klara och tydliga färger under bra ljusförhållanden. Hundar tycks vara röd-grön-färgblinda och ser blå och gula färger tydligast.
 

Scroll to Top