Min hund “sa” att hon har ont i huvudet!

Jag undrar om man kan se om en hund har huvudvärk. Min hund (labrador, 5 år) verkar ha problem med sitt huvud. Så fort snön...

Jag undrar om man kan se om en hund har huvudvärk. Min hund (labrador, 5 år) verkar ha problem med sitt huvud. Så fort snön kommer är hon ute och kör ner huvudet i snön för att svalka sig, likaså när gräset är frostigt eller fuktigt. När hon är ute är hon liksom i sin egen värld, drar och stretar åt alla håll, har absolut ingen aning om att hon går i koppel. Det verkar som att hon inte kan bemästra situationer när hon är ute. Enda gången hon tycks trivas riktigt bra är när hon får ligga i soffan med huvudet på en mjuk kudde. För övrigt är hon väldigt tillgiven och snäll.

Hon fick en kull valpar för tre år sedan och var mycket illa däran, fick akut kalkbrist, undrar om detta kan ha påverkat henne. Hon mådde väldigt illa när hon väntade valparna.

Vad som får mig att fundera över detta är att jag för två år sedan var hos en så kallad djurpratare. Min hund sa då att hon hade ont i huvudet och att hormonerna spelade stor roll. Jag har funderat mycket över detta och tycker att hela hennes beteende tyder på att något är fel. Att söka för detta är ju inte så lätt, det märks inte utanpå, hon är ju inte kroppsligt sjuk.

Veterinär Erik Lundberg svarar:

Det finns inga direkta sätt att se om hunden har huvudvärk. I samband med sjukdomar som vi vet ger smärtor från huvudets centrala delar uppträder hundar ungefär som människor. De blir dämpade, ligger mycket stilla och undviker att röra sig.

Vid kroniska smärtor är det nästan omöjligt att avgöra.

Eftersom din hund är snäll, tillgiven och fungerar bra inne tror jag att du mer har ett beteendeproblem. Kalkbristen för tre år sedan var ett akut-tillstånd och ger inga problem idag.

Sök hjälp hos en utbildad hundinstruktör/hundpsykolog som kan lära dig och din hund hur hon skall fungera bättre utomhus.

“Djurpratares” uppfattningar om något hunden “sagt” om en sjukdom skall man ta med en stor nypa salt. Tänk bara på hur svårt det kan vara för en välutbildad människa att i samråd med duktiga läkare hitta rätt diagnos.

Scroll to Top