Varför skriker katten hela tiden?

Min dotter har en katt som nu på äldre dagar har börjat skrika. Hon skriker 3-4 gånger i följd. Så går det ett tag och...

Min dotter har en katt som nu på äldre dagar har börjat skrika. Hon skriker 3-4 gånger i följd. Så går det ett tag och så gör om samma sak igen. Hon blir tyst när hon hör och ser att man är där.

Jag var kattvakt och på natten skrek hon. Jag blev så rädd och trodde att hon höll på att dö eftersom min dotter glömt att tala om det för mig. Det är inget jamande utan riktiga skrik. Vad är det som händer och varför gör hon så här? Är hon sjuk på något sätt? Jag är glad om vi kan få ett svar.

Marianne och matte Ann-Sofi

 

Veterinär Erik Lundberg svarar: Vanliga orsaker är smärta, till exempel från en sliten ländrygg (ses ofta hos katt) Tilltagande demens eller ångestsjukdomar kan också leda till skrikande. Likaså dövhet och en del endokrinologiska sjukdomar.

Jag rekommenderar en allmänundersökning och sannolikt ett blodprov hos en smådjursveterinär. Man bör då kunna påvisa eller utesluta en del av möjliga orsaker. Ofta finns det sedan möjlighet att sätta in olika former av behandling beroende på vad man kommer fram till.

Scroll to Top