• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Får vi i oss tillräckligt med jod?

  Man har ju fått lära sig att det är viktigt att få i sig jod för sköldkörteln och att man därför bör äta jodberikat salt. Dock bör man ju samtidigt hålla nere saltkonsumtionen för hälsans skull. Jag och min man är väldigt förtjusta i örtsalt såsom Trocomare och Herbamare. Undrar dock om vi får i oss den mängd jod vi behöver genom dessa salter? Det står på förpackningen att de innehåller "kelp – havsväxt som innehåller naturligt jod". Kan du hjälpa oss att reda ut begreppen?

  Apotekare Fredrik Hed svarar:

  Enligt Livsmedelsverket är jod ett livsviktigt grundämne som finns i två hormoner hos människan; tyroxin och trijodotyronin. Hormonerna bildas i sköldkörteln och reglerar ämnesomsättningen, samt stimulerar bland annat kroppens tillväxt och utveckling.

  Rekommenderad daglig mängd för vuxna är 150 mikrogram, vilket motsvarar ungefär 3 gram joderat salt.

  100 gram Trocomare innehåller 620 mikrogram jod, vilket betyder att du skulle behöva äta 24 gram Trocomare om dagen. Lyckligtvis behöver du inte det. Fisk, skaldjur och ägg innehåller mycket jod. Mjölk och mjölkprodukter är också viktiga källor till jod. Livsmedelsverket hävdar att sedan joderat salt infördes på 1920-talet är jodbrist ovanligt i Sverige.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!