• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Vad ska jag inte äta när jag tar Waran?

  Jag har haft fyra blodproppar i mitt ena ben och äter numera Waran – troligen livet ut. Alla blodproppar har varit djupa. Min fråga är, finns det mat som jag inte bör/ska äta? Det vore bra att få veta så jag kan undvika viss mat. Jag är dålig på att äta grönsaker men äter dessa ibland.

   

  Jag kontrollerar PK-värdet (mäter blodets förmåga att levra sig) på vårdcentralen och det ligger bra just nu. Vid långflygningar har PK-värdet visat sig ligga lite högt men går snabbt ner. Jag äter 15 tabletter i veckan som då är uppdelade dag för dag. Fyller 65 nu i år. Första proppen kom i mitten på 1990-talet.

   

  En fråga till: Är det okej att äta efter LCHF-metoden?

  Doktor Lennart Skoog svarar:

  Tack för din fråga till läkarspalten. Det är tack vare er läsare som jag får möjlighet, att ta upp olika aspekter på hälsa. På Hemmets Journal webbsida (www.hemmetsjournal.se/experterna/doktorn) kan man söka efter tidigare publicerade frågor och svar genom att skriva in vad man söker efter.

   

  Det är många som skickar frågor om medicinen Waran och som undrar över samma som du, nämligen vad man kan äta och vad man bör undvika att äta om man medicinerar med denna blodproppsförebyggande medicin, så det är hög tid att åter ta upp detta ämne.

   

  Det är framförallt mat som innehåller mycket K-vitamin, som motverkar den blodförtunnande effekten som man önskar av Waran-medicinen. K-vitamin hittar man exempelvis i jordgubbar, broccoli, gröna bönor, brysselkål, grönkål, surkål, persilja, huvudsallad, sojabönor, sparris, spenat, tomat, gröna ärter, avokado och morot.

   

  Blodet blir med denna mat alltså tjockare och stelnar lättare och därmed ökar risken för blodpropp. Om man trots vetskapen om detta gärna vill äta något av dessa produkter, som för övrigt är mycket bra för vår hälsa, är det viktigt att man äter dem varje dag så att läkaren kan ta med det i beräkningen när det doseras hur mycket Waran som man regelbundet behöver ta. Man får då höja dosen något om man väljer att äta ovan nämnda livsmedel varje dag.

   

  Angående LCHF-metoden, som innebär att man ändrar kosten så den blir mer fettinnehållande i syfte att minska intaget av kolhydrater (sockerproduker) för att gå ner i vikt, är det inga problem att kombinera med Waran-medicinering. Det viktiga är att undvika de grönsaker och bär jag nämnt ovan eller, om man gärna vill äta dem varje dag, låta läkaren justera dosen utifrån detta.

   

  Om man är osäker är det bäst att diskutera med sin läkare eller en sjuksköterska som är specialiserad på hjärtsjukvård.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!