Hur påverkar blödning vid ägglossning?

Jag är en tjej på snart 35 år som de senaste månaderna har fått blödning vid tiden runt ägglossning. Jag har inte haft det tidigare,...

Jag är en tjej på snart 35 år som de senaste månaderna har fått blödning vid tiden runt ägglossning. Jag har inte haft det tidigare, är det vanligare när man blir äldre? Hur påverkar det en befruktning? Är man som mest fertil den dag då blödningen kommer, dagen före eller efter?

Jag har försökt bli gravid i sex månader nu, utan resultat. Vi försöker pricka in ägglossningen men det är besvärligt när det kommer blod i 1-2 dagar.

De följande 2-3 dagarna efter blödningen kommer det en klar, luktfri vätska, ibland tunn som vatten och ibland geléartad. Denna kommer flera gånger om dagen. Vad kan det bero på? För ett och ett halvt år sedan fick jag en äggledare bortopererad. Jag har aldrig varit gravid.

Gynekolog Kristina Billberg svarar:

Det är mycket vanligt och helt ofarligt att få en liten blödning samtidigt som ägglossningen sker. Blödningen är en naturlig följd av de hormonsvängningar man får i samband med ägglossningen. Fenomenet kan förekomma vid alla åldrar men det är helt riktigt som du observerat att det blir vanligare med åren.

Det går inte utifrån blödningen att förutsäga exakt när ägglossningen ska ske utan jag rekommenderar i stället att du köper ägglossningstest på Apoteket. När du har använt dessa några månader i rad kanske du kan se ett mönster, att ägglossningen alltid kommer på en viss dag i relation till blödningen och då har du ju framöver väldigt bra möjligheter att försöka pricka in rätt dag även utan att göra ägglossningstest.

Du måste också räkna med att det kan ta lite längre tid för dig att bli gravid eftersom du bara har en äggledare kvar. Ägglossningarna kommer än från den ena och än från den andra äggstocken men inte i ett regelbundet mönster typ varannan gång. Man kan ha ägglossning från samma äggstock flera månader i rad.

I princip är det så att du bara kan bli gravid de gångerna som ägglossningen sker på samma sida som du har en äggledare. I undantagsfall kan det hända att man blir gravid även om man har ägglossning från andra sidan. Detta vet man eftersom det finns kvinnor som blivit gravida trots att de bara har haft en äggstock och en äggledare kvar och dessa suttit på var sin sida. Lite svårt att begripa hur det kan gå till men eftersom det bevisligen hänt får man väl bara ha respekt för naturens sätt att överbrygga problem.

Den geléartade flytningen du har efter att blödningen avstannat kommer från livmoderhalsen. I samband med ägglossningen förändras sekretet i livmoderhalsen för att underlätta spermiernas passage. Sekretet blir både rikligare och tjockare. Många brukar likna det vid äggvita.

Det är inte farligt att ha samlag när man har en liten ägglossningsblödning, så om dina ägglossningstest skulle visa ägglossning just under de dagarna du blöder är det riskfritt att försöka då. Det finns inte heller något som säger att det skulle vara svårare att uppnå en graviditet för att man har en ägglossningsblödning.

Scroll to Top