Vad är feber vid låg normaltemperatur?

 Jag måste få ställa en fråga om feber! När jag är frisk och tar tempen har jag mellan 36,2 och 36,4 grader. När jag hade...

 Jag måste få ställa en fråga om feber! När jag är frisk och tar tempen har jag mellan 36,2 och 36,4 grader. När jag hade lunginflammation hade jag 37,5 utan att ha tagit febernedsättande men min läkare sa att det inte var feber. Jag hävdade motsatsen. Vem har rätt?

Doktor Lennart Skoog svarar:

Din fråga är inte så ovanlig och många känner nog igen sig i din beskrivning. Kroppstemperaturen regleras mycket noggrant och när man har gjort vetenskapliga undersökningar i stora grupper har man kommit fram till att “normal” kroppstemperatur kan variera över dygnet mellan 36 och 37,8. Man har normalt lite lägre temperatur på morgonen då kroppen går på lågvarv och högre temperatur på eftermiddag och kväll när vi hållit igång.
 Din normala kroppstemperatur på 36,2 till 36,4 är alltså helt normal för dig! När du hade 37,5 och kände dig dålig kan du ha haft en lätt feber, även om läkaren strikt räknar att en temperatur över 38 grader är feber.
 Den viktigaste informationen som man kan ge läkaren är dock att berätta hur man mår och vilka andra symptom man har förutom kroppstemperaturen.

Scroll to Top