Varför slår mitt hjärta extraslag?

Jag är en kille på 41 år som sedan två månader har problem med extraslag på hjärtat. Jag känner det 15-20 gånger per dag. Jag...

Jag är en kille på 41 år som sedan två månader har problem med extraslag på hjärtat. Jag känner det 15-20 gånger per dag. Jag har gjort ultraljudsundersökning på hjärtat för tre år sedan och då var det bra. Vad beror extraslagen på? Är mycket rädd för att gå till doktorn och lider av detta. Tacksam för svar. Gärna något positivt!

Doktor Lennart Skoog svarar:

Om du går och oroar dig för ditt hjärta tycker jag du ska beställa tid på din vårdcentral för undersökning och ta ett EKG, en provtagning där man ser hur hjärtat slår. Då kan din läkare med största sannolikhet direkt ge dig lugnande besked och råd om hur man kan lära sig hantera extraslagen. Oftast är det helt ofarligt.
 Hjärtslagen regleras av elektriska impulser som kommer från den så kallade sinusknutan. Det är en sinnrik del av hjärtat som förmår att styra hastigheten genom att på ett kontrollerat sätt skapa 50-150 slag per minut, allt beroende på hur mycket syre kroppen behöver och därmed hur mycket blod hjärtat måste pumpa.
 Extraslag innebär att sinusknutan hoppar över ett slag och då går det extra lång tid tills en ny elektrisk impuls från sinusknutan kan ge ett nytt hjärtslag. Då hinner hjärtat fyllas på med en större mängd blod, som känns extra tydligt då det pumpas ut i kroppen. Det är detta man känner om man får ett extraslag, och det upplevs ofta som obehagligt.
Om man söker läkare för detta räcker det oftast att höra på patientens beskrivning av besväret, lyssna på hjärtat och att ta ett vanligt EKG för att utesluta att det skulle vara någon sjukdom som orsakar extraslagen. Ibland ser man inga extraslag på EKG och om man ofta har besvär kan man få låna hem en liten dosa som kan mäta EKG under ett dygn, ett s k 24-timmars EKG. Då kan man skriva upp när man känner av besvär som man tror kommer från hjärtat och i efterhand se vad som hände med hjärtats rytm under detta ögonblick.
 Extraslag orsakas alltså i de allra flesta fall inte av någon bakomliggande hjärtsjukdom och de allra flesta människor har extraslag varje dygn, oftast utan att känna av det.
Det är värt att tänka på att stor konsumtion av kaffe, Coca Cola och alkohol har en tendens att öka risken för extraslag. Även ångest och oro är vanlig orsak. Betydligt mindre vanliga orsaker är hjärtsjukdom, blodbrist, lågt blodsocker, rubbad saltbalans samt onormal ämnesomsättning. Om extraslagen förkommer ofta kan det dock finnas anledning att utesluta dessa tillstånd på ett enkelt sätt med blodprov och ultraljudsundersökning av hjärtat, vilket du skriver att också din läkare har gjort för tre år sedan.
 Vanligtvis behövs alltså ingen behandling. I besvärliga fall där upplevelsen av extraslag är svår kan behandling med betablockerare prövas, som dämpar hjärtats hastighet. Det brukar då fungera bra för de allra flesta.
 Själva oron för hjärtat kan leda till att hjärtbesvären upplevs värre än de är. Det blir liksom en ond cirkel där man får tankar och känslor av oro och rädsla som i sin tur påverkar kroppen, och hjärtat i detta fall. Ett lugnande besked från doktorn kan vara den bästa medicinen. Men då måste du, trots din rädsla för att gå till doktorn, gå dit och få en undersökning gjord.
 Berätta för doktorn exakt hur du känner det, om din oro och dina rädslor kring detta. Rädsla och oro brukar minska om man sätter ord på dem och belyser dem. Att inte prata om det och trycka ner dem kan göra att det blir värre. Det är ungefär som spöken som också försvinner när man tänder ljuset.
 Det positiva är alltså att dessa extraslag oftast inte alls är farliga.

Scroll to Top