Huvudvärk varje dag – vad kan det bero på?

Sedan fem månader har jag haft huvudvärk varje dag och det blixtrar för ögonen. Jag har varit på MR röntgen för en månad sedan men...

Sedan fem månader har jag haft huvudvärk varje dag och det blixtrar för ögonen. Jag har varit på MR röntgen för en månad sedan men svaret på undersökningen visade ingenting. Någon medicin mot värken har jag inte fått och vanliga huvudvärkstabletter hjälper inte. Vad kan detta vara?
Doktor Helge Löfberg svarar:

Om du inte fått något ordentligt besked av din doktor om orsaken till din huvudvärk så kan det bero på att doktorn själv varit osäker på den exakta diagnosen. Ungefär var fjärde människa i Sverige plågas då och då av kraftigt ont i huvudet. Vanligast är det med s k spänningshuvudvärk som ofta orsakas av stress och oro och av att man fått problem som är svåra att lösa. Då spänner man omedvetet musklerna i käkarna och nacken och klarar inte att slappna av om natten. Musklerna och särskilt muskelfästena brukar vara stela och ömma. Behandlingen går ut på att hitta praktiska lösningar på problemen, att slappna av genom muskelövningar och sjukgymnastik och att behandla eventuell ångest och depression.

Men huvudvärk kan bero på så mycket annat också. När du röntgades med magnetkamera så var det för att kontrollera att värken inte berodde på att något tryckte inuti huvudet. En smygande reumatisk inflammation i blodkärlen vid tinningen som kallas temporalis-arterit och som ger hög sänka kan också orsaka svår huvudvärk. Sjukdomen är viktig att känna till eftersom den är botbar, men i värsta fall kan orsaka blindhet. Nervsmärtor som Hortons sjukdom kommer däremot i anfall och upplevs som intensivt brännande och skärande. Tidigare skador i nacken eller slag mot skallen, besvär med ögonen som grön starr eller nedsatt syn samt högt blodtryck och blodsjukdomar är andra mera ovanliga orsaker till värk i huvudet. Olika virus och bakterier, t ex efter fästingbett, kan även inflammera hjärnan eller hjärnhinnorna. Därför är det klokt att vid oklara symtom kontrollera att man inte har en borreliainfektion.

Ungefär var sjunde svensk lider av migrän. Då drar hjärnans blodkärl först ihop sig för att sedan vidga sig maximalt. Resultatet blir ett ojämnt blodflöde till hjärnan och en sprängande ensidig huvudvärk som kan pågå flera dygn. När blodkärlen till en början dras ihop får hjärnan för lite blod vilket kan framkalla flimmer och synstörningar och kallas aurea. Migrän brukar börja i ungdomsåren och är mer sällsynt när man mått mogen ålder så det stämmer inte helt med dina besvär.

Även dåligt väder med annalkande lågtryck påverkar oss och kan framkalla huvudvärk. Depression, brist på sömn eller mycket festande känns också ofta i huvudet. Många yngre kvinnor får ont i huvudet före mens då kroppen samlar på sig mera vatten. Det finns t o m värktabletter som vid överkonsumtion och missbruk förvärrar huvudvärken.

Mycket av det som jag här räknat upp passar inte alls ihop med dina besvär, men jag har tagit med det ändå för att belysa hur orsakerna till huvudvärk kan variera. Vad är det då som är smärtkänsligt? Ja, inne i huvudet är det blodkärlen och hjärnhinnorna. Dessutom kan man ha störningar i några hjärncentra som styr smärtmedvetandet och förstärker smärtsignalerna. Själva hjärnan har annars ingen känsel men reagerar om trycket inne i huvudet ökar. Utanför skallen är det mest benhinnorna och muskelfästena som brukar göra ont.

Vid långvarig svår huvudvärk blir de flesta oroliga för att de fått en hjärntumör eller liknande. Men en sådan förändring är lyckligtvis ganska ovanlig och hade synts på röntgen vid din MR (Magnet Resonans kamera) undersökning. Symtomen vid tumör är också ofta annorlunda med morgonillamående, personlighetsförändring, dubbelseende eller epileptiska anfall.

Jag måste erkänna att även jag har svårt, efter att ha läst ditt brev, att säkert kunna säga varför du plågas av huvudvärk. Så om det onda inte ger med sig är det nog bäst att beställa tid hos doktorn för en ny kontroll.

Scroll to Top