Varför har jag “räfflor” på naglarna?

Släta, blanka naglar är inte en självklarhet. Tvärtom. Längsgående fåror på naglarna är vanligt. Med vad beror det på? Doktor Helge Löfberg svarar.

Jag är en 35-årig kvinna som skulle vilja ställa en fråga angående mina naglar på händerna. Hela nageln är “räfflad” från nagelbandet och ut mot kanten, och det ser likadant ut på alla naglarna. Vad kan detta bero på?

Doktor Helge Löfberg svarar:

Släta, blanka naglar är inte en självklarhet. Tvärtom. Längsgående åsar och fåror på naglarna i riktning från handen och ut mot fingertoppen är så vanligt att det inte räknas som en sjukdom utan mer som en normal variant. Men om räfflorna är djupa blir naglarna sköra och kan lätt spricka.

Orsak bakom räfflade naglar

Orsaken till räfflade naglar är oklar och ofta har flera i familjen samma problem. Förr ansågs svält, järnbrist och brist på vitaminer och kalk vara orsaken. Men nu menar man att ärftliga faktorer ligger bakom. Räfflorna tenderar ofta att bli kraftigare med stigande ålder eller om blodcirkulationen är dålig.

Kan man behandla räfflade naglar?

Någon specifik botande behandling finns knappast. Det gäller i stället att undvika att skada nagelroten i onödan. Men bör inte ha direkt kontakt med mycket tvättmedel, alkaliska kemikalier och lösningsmedel som löser upp hornämnet och torkar ut nageln så att den lätt brister. Även handtvätt kan skada nageln om tvättandet upprepas alltför många gånger varje dag. Fuktigt arbete med ständigt blöta fingrar är också skadligt.

Nagelroten bör skyddas mot yttre våld och man bör undvika att peta nagelbanden. Det rekommenderas att använda skyddshandskar vid smutsigt jobb och att minska användandet av medel som tar bort nagellack. Om naglarna spricker är det bättre att använda nagelfil än att klippa när man ska försöka jämna till de skarpa nagelkanterna. Nagelbanden mår också bra av att varje dag smörjas in med en skyddande fet salva.

Vi behöver våra naglar för att klara av precisionsrörelser med fingrarna, som t ex att knäppa knappar eller hantera nål och tråd. Nageln skyddar dessutom den smärtkänsliga nagelbädden från yttre mekaniska påfrestningar.

Fåror kan vara tecken på sjukdom

Naglarna växer 0,9 mm varje vecka. Tillväxten och kvaliteten på naglarna påverkas av febersjukdomar, allergiska läkemedelsreaktioner, svår avmagring och andra allvarliga åkommor. Då får man tvärgående fåror på alla naglarna. Fårorna avslöjar att man var sjuk när just den delen av nageln bildades nere i nagelroten. Om man får en längsgående ensam djup fåra eller spricka i en enda nagel så har just det stället i nagelroten råkat ut för en skada. Ifall det uppstått ett ärr där nageln bildas så kan nageln förbli fårad och sprucken hela livet. Andra gånger kan man ha en behandlingsbar hudsjukdom eller en slemcysta vid nagelroten.

Ifall naglarna är sköra och lätt splittras och går sönder så är det bäst att lämna dem ifred. Man får då avstå från att t ex spela stränginstrument med naglarna. Inte heller bör man knäppa med naglarna om man är otålig eller stressad.

Scroll to Top