Varför tål mina ögon inte solljuset?

Jag är en 16-årig tjej som har problem med mina ögon. Jag måste nämligen kisa så fort jag går utanför dörren, det är som om...

Jag är en 16-årig tjej som har problem med mina ögon. Jag måste nämligen kisa så fort jag går utanför dörren, det är som om ögonen inte tål solljus. Men även en molnig dag då ingen annan störs av solen måste jag gå och kisa. Själva kisandet är inte något större problem, det värsta är att jag får huvudvärk och blir trött i musklerna runt ögat. Jag får också problem med synen och tycker att jag blir bländad väldigt lätt. Jag undrar om du vet varför det blir så här? Är det något man kan åtgärda? Tacksam för hjälp.
Doktor Helge Löfberg svarar:

Det finns många orsaker till att man kniper med musklerna runt ögonen. En kan vara att du har brytningsfel och ser illa. Då försöker du skärpa synen genom att blända bort de suddigaste mest perifera strålarna i synfältet. Det kan också vara så att du försöker få skarpsyn genom att ändra ögonlinsens inställning med muskelkraft. Men då skulle du också kisa inomhus framför TV:n, t ex när du försöker läsa en rad på text-TV. I båda de här fallen hjälper glasögon. Jag tycker att du först och främst ska kontrollera din syn hos en optiker i en vanlig glasögonaffär.

En annan orsak till kisandet kan vara att du är medfött ljuskänslig. Vi har alla olika mycket av det skyddande pigmentet i huden, men också i ögonens regnbågshinna som kallas iris. Det är den “bländare” som är blå, brun, grön eller grå runt pupillen och som reglerar mängden ljus som ska släppas in till näthinnan. Om man är blekt blåögd och har lite pigment så tål man ljus sämre. Allra mest ljuskänslig är den som har anlag för albinism, d v s nästan helt saknar pigment. Då skimrar ögonen i rött eftersom blodets röda färg syns igenom pigmentet. Även näthinnan innerst i ögat har då mindre synpigment och fungerar sämre.

En tredje orsak kan vara att du har en retning någonstans i ögat, en inflammation. Det kan vara en skada längst fram i hornhinnan, i ögonvitan (bindehinnan), i ögats inre vid regnbågshinnan eller i någon av ögats andra hinnor. Även grön starr (högt tryck i ögat) kan ge ljuskänslighet. Men vid dessa tillstånd gör det ordentligt ont att titta mot ljuset eftersom den inflammerade regnbågshinnan då genom en reflex tvingas röra sig för att försöka dra ihop pupillens hål.

Ytterligare en orsak till att man har extra vid pupill och är ljuskänslig kan vara att man tar en medicin som innehåller ett ämne som vidgar pupillen (liknande ämnet belladonna). Det finns slutligen också personer som har medfödda stora pupiller och som har svårt att dra ihop pupillerna i starkt ljus och därför lätt blir bländade.

Vilken som är orsaken till din ljusskygghet är lite svårt att säga utan en kontroll av ögonen. Om du får smärtor i ögonen när du vistas i ljus bör du söka läkare. Annars är det lättast att gå till glasögonaffären.

I de flesta fall av ljusskygghet så hjälper solglasögon. De finns i olika styrkor och prislägen och man behöver inte köpa de dyraste. Tänk bara på att ta av dem när du hälsar på någon. Det kan annars uppfattas som nonchalant eller avvisande om du döljer ditt ansikte när du möter någon som du vill hålla dig väl med. Själv använder jag gärna solglasögon för att skydda ögonen i starkt solljus. Problemet är bara att jag har en benägenhet att antingen sätta mig på dem eller glömma dem på allehanda svårhittade ställen. Men det problemet hoppas jag inte drabbar dig.

Scroll to Top