Hur ofta måste man gå till gynekologen?

Jag är en medelålders kvinna som inte har varit hos en gynekolog på några år. Jag är fullt frisk, menstruerar fortfarande och mår bra i...

Jag är en medelålders kvinna som inte har varit hos en gynekolog på några år. Jag är fullt frisk, menstruerar fortfarande och mår bra i övrigt. Jag går på regelbundna kontroller såsom mammografi och cellprov. Eftersom jag lever ensam och inte har något sexliv är jag inte heller i behov av preventivmedel. Måste jag trots detta gå till gynekologen varje år?
Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

Anledningen till att så många friska, helt besvärsfria kvinnor fortsätter att gå på årliga gyn-hälsokontroller handlar dels om vana och oro för att försumma något, dels om en kvarleva från den tid då man antog att cellprov behövde tas varje år även om alla tidigare prover varit negativa. Numera vet vi genom många års undersökningar och uppföljningar av hundratusentals kvinnor åtskilligt om vilka som tillhör de s k riskgrupperna och behöver så täta kontroller. Övriga kallas inom vissa åldersgrupper för cellprover och mammografi med betydligt längre intervall.

När det gäller att i ett tidigt skede upptäcka förändringar som skulle kunna eller redan hunnit börja utvecklas till allvarligare sjukdomar, har vi ännu inte särskilt många möjligheter. Över hela världen arbetar man och forskar intensivt med de här problemen, där varje nytt framsteg är både medicinskt, samhällsekonomiskt och framför allt humanitärt av den allra största betydelse.

Det finns emellertid några sjukdomar som vi genom enklare undersökningar av friska individer mycket tidigt kan spåra. Hit hör sedan mitten av 1960-talet möjligheten att genom några enkla cellprov från livmoderhalsen upptäcka misstänkta cellförändringar långt innan de hunnit tillväxa och förvärras. Det har inneburit att förändringarna kan åtgärdas kanske många år innan de annars skulle ha utvecklats till en livmoderhalscancer. En svår sjukdom som ofta drabbar yngre kvinnor har härigenom många gånger kunnat undvikas och både sjuktal och dödstal har väsentligt kunnat minskas.

En annan sjukdom som står för de flesta cancerfallen bland kvinnor är bröstcancer, som numera många gånger också kan spåras och åtgärdas tidigt. Här har ökad kunskap om självundersökning av brösten tillsammans med mammografi spelat en avgörande roll. En viss oro har länge funnits kring långtidseffekter av de upprepade röntgenundersökningar som regelbundna mammografikontroller innebär. Nu finns ny apparatur som inte bara ger bättre röntgenbilder och härigenom mer information utan också reducerar stråldosen till mindre än en sjättedel av vad som hittills behövts. På sikt kan det för vissa kvinnor i riskzon komma att innebära tätare mammografikontroller och eventuellt också uppföljning högre upp i åren.

Båda de här unika möjligheterna till tidig upptäckt av dessa cancertyper har du tagit tillvara. Du är frisk och helt besvärsfri och för närvarande har du inte mer behov av årliga gyn-undersökningar än av andra allmänna hälsokontroller. Det är ju några år sedan du blev undersökt så visst kan du beställa en tid för det. Men sedan tycker jag att du skulle kunna dröja en rejäl period igen. Sannolikheten för att du utan några som helst besvär just vid ditt årliga besök skulle ha en synbar eller palperbar förändring är inte stor. Inte ens om vi blev undersökta varje kvartal skulle vi kunna gardera oss till hundra procent. Men givetvis bör du kontakta gynekolog om du skulle få upprepade småblödningar, blodblandade flytningar, urinvägsbekymmer, underlivssmärtor eller andra problem. Kanske kan det bli så att du behöver litet hjälp i samband med klimakteriet och då också kan få gjort en allmän gyn-undersökning.

Scroll to Top