Finns ingen bot mot min lille sons vårtor?

Varför står det på receptfria vårtmedel att de inte ska ges till barn under 6 år? Ingen kan förklara. Jag har en 3-årig son som...

Varför står det på receptfria vårtmedel att de inte ska ges till barn under 6 år? Ingen kan förklara. Jag har en 3-årig son som har stora vårtor under båda fötterna.
Doktor Helge Löfberg svarar:

Du behöver nog inte vara så orolig. Vårtor är mycket vanligt bland barn och i de flesta fall brukar de lyckligtvis försvinna av sig själva efter ett halvt eller något år. Det är kroppens immunförsvar som då reagerat och kört bort vårtviruset. Men om immunförsvaret är trögt så hinner vårtorna växa till sig och sprida sig.

Apotekens vårtmedel innehåller ett kemiskt ämne som kallas salicylsyra. Det löser och mjukar upp det hårda hornet (keratinet) i vårtan och gör det lättare att klippa eller fila ner den så att den minskar i storlek. Men om ett litet barn med tunn, ömtålig hud använder mycket vårtplåster eller blir penslad med mycket vårtmedel så kan huden lätt bli irriterad. Vårtmedlet kan också sugas upp av kroppen. Salicylsyra är besläktad med den aktiva beståndsdelen i vanliga värktabletter typ Magnecyl och biverkningarna är desamma om man överdoserar, d.v.s. irritation i magen, öronsusningar och yrsel, samt att små sår blöder lättare. Men det ska mycket till för att komma upp i sådana stora doser.

Det viktigaste med vårtor är egentligen att behandlingen av dem inte ska vålla sådan stor skada i huden att det uppstår ett besvärande ärr efteråt. Att få ett livslångt ärr på trampdynan under foten innebär risk att det i framtiden bildas hårda liktornar som gör mycket mer ont än vårtorna. Samma gäller också om man har vårtor vid en nagelrot eller fingerled. En alltför kraftig behandling kan resultera i att man får en defekt nagel eller ett stelt finger livet ut.

Om vårtorna är mycket stora och envisa så brukar läkarna frysa dem med flytande kväve så att det uppstår en ytlig frostskada, eller också använder de laser. Nackdelen med laser är att man måste vara försiktig och ha skydd så att man inte samtidigt andas in vårtviruspartiklar som hamnar i lungorna. Förr brände och skrapade doktorerna bort vårtor så att det blev sår som efterlämnade ärr. Även cellgifter och röntgenstrålar användes. En beprövad metod är att etsa med lapis, men det bör man vara försiktig med på små barn.

Forskarna hoppas att om några år få fram fungerande vaccin mot vårtviruset. Det skulle samtidigt ge skydd mot könsvårtor (kondylom) som sprids med nästan samma virus. Man har också försökt aktivera immunförsvaret på olika sätt för att på den vägen bli kvitt viruset. Men någon riktigt effektiv och bra metod som botar vårtor utan att efterlämna biverkningar finns tyvärr ännu inte.

Bara om din sons vårtor är väldigt besvärliga är det meningsfullt att söka vård. Annars är det bäst att invänta den dag de försvinner av sig själv.

Scroll to Top