Vågar jag dricka alkohol när jag tar min medicin?

Jag har ätit Citalopram 20 mg i 3 veckor och ska fortsätta med det i 6 månader för depression. Min fråga är: kan man dricka...

Jag har ätit Citalopram 20 mg i 3 veckor och ska fortsätta med det i 6 månader för depression. Min fråga är: kan man dricka alkohol fast det står i bruksanvisningen “alkohol rekommenderas ej”. Jag frågade min doktor och han sa “du kan dricka en mellanöl, fast på egen risk”. Nu menar jag inte att jag ska dricka varje vecka, men det skulle vara trevligt att kunna gå ut med sina tjejvänner utan att vara rädd för att tappa förståndet eller åka in för magpumpning. Jag vet att man inte ska blanda medicin och alkohol, och jag har ingen tanke på att sluta ta min medicin. Men jag skulle gärna vilja gå ut och ta mig ett glas ibland. Vågar jag det? Tacksam för svar.
Doktor Helge Löfberg svarar:

Vid all sjukdom är det en god regel att vara måttlig och återhållsam med alkohol. Enda undantaget är personer över 50 år som kan må direkt bra av ett glas vin på kvällen för att förebygga högt farligt kolesterol och åderförkalkning i hjärta och kärl. Men givetvis gäller det att vara måttlig även då.

Din depressionstablett Citalopram ger inga våldsamt farliga biverkningar om du någon gång skulle vara på fest och dricka t.ex. något glas vin. Möjligen känner du av alkoholen lite mer. Därför rekommenderar jag måttlighet och att du nöjer dig med halva ransonen alkoholhaltig dryck jämfört med normalt. Du bör således undvika att bli berusad, men kan ändå unna dig att vara med i gemenskapen och ha en trevlig kväll. Att du vill gå ut med dina tjejvänner tolkar jag som ett positivt tecken på att du är på väg ut ur depressionen. Lycka till!

Scroll to Top