Jag oroar mig för att andra känner lukten!

Jag är 74 år och har besvär med underlivet. Det känns torrt och svider lite. Och det luktar illa. Jag oroar mig för att det...

Jag är 74 år och har besvär med underlivet. Det känns torrt och svider lite. Och det luktar illa. Jag oroar mig för att det ska märkas när någon besöker toaletten sedan jag varit där. Jag duschar en gång i veckan men tvättar underlivet varje dag. Jag använder flytande mild oparfymerad tvål som jag köpt på apotek. Kan jag köpa någon salva, som gör att lukten försvinner? Den är verkligen besvärande.

Jag tar varje dag 1 mg Oestriol och det har jag gjort i många år. Är de bra för skelettet? Det finns visst risk för cancer med den medicinen.

Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

Det är många kvinnor som har precis samma typ av problem som du – en stark, obehaglig och intensiv lukt från underlivet och inte särskilt mycket besvär för övrigt. Men den där lukten sitter kvar i näsan och rädslan för att den ska kännas av hela omgivningen, kanske inte bara på toa, kan faktiskt bli socialt handikappande. Det finns olika orsaker till den här typen av luktproblem. Ibland kan det lukta illa av flera skäl samtidigt. Det gäller att försöka hitta vad det kan handla om.

Brist på östrogen efter klimakteriet gör att slemhinnorna i underlivet och urinvägarna blir tunna, torra, sköra, lättirriterade och mindre motståndskraftiga mot infektioner än vad de varit tidigare. Det sker en förändring i den normala, litet sura slidmiljön och den tidigare balansen rubbas mellan alla de många mikroorganismer som vi alltid har i underlivet, även normalt när vi är helt besvärsfria. Vid en sådan “balansrubbning” kan starkt illaluktande bakterier och andra organismer öka. Vid vissa sjukdomar, ibland vid antibiotikabehandling och annan medicinsk behandling, kan på samma sätt jämvikten rubbas genom att en del mikroorganismer slås ut och andra motståndskraftigare tar överhand. Något som nästan alltid brukar lukta illa är infekterad urin. Har du litet svårt att “hålla tätt” kan det räcka som förklaring till den obehagliga lukten. Urinläckage är ett mycket vanligt kvinnoproblem, särskilt efter klimakteriet. Ännu värre brukar det bli vid en urinvägsinfektion, vilket ofta drabbar litet äldre kvinnor. Kanske behöver du under en tid antibiotika eller annan medicinsk behandling.

Du tvättar dagligen ditt underliv med oparfymerad tvål och vatten. Och du tar varje dag en östrogentablett, som verkar lokalt och förstärker underlivsslemhinnorna. Det är bra men det räcker tydligen inte riktigt. Ännu litet mjukare och smidigare skulle huden och slemhinnorna kunna bli om du i stället för tvål och vatten tvättade dig med olja, t.ex. olivolja eller någon oparfymerad dusch/badolja.

Dina Oestrioltabletter innehåller en mycket svag östrogendos. Du frågar om cancerrisk och skydd mot benskörhet. Den östrogendos som finns i Oestriol är alltför låg för att ha någon allmäneffekt på kroppen och påverkar sålunda varken positivt exempelvis skelett, hjärta/kärl och allmänna övergångsbesvär eller negativt t.ex. brösten. Men kanske kan den låga östrogendos som du har behöva ökas något eller kompletteras med annan behandling för att vara till bättre hjälp mot slemhinneproblemen. För lokalbehandling finns östrogenpreparat i form av salva och vagitorier som är små stavar att föra in i slidan. Det finns också östrogenutsöndrande ringar (liknande ringarna på små pessar) som sätts in i slidan och byts ut var tredje månad.

Det finns alltså en hel del som kan göras för dig. Men du behöver professionell hjälp. Börja med att beställa tid för en gyn-undersökning. En aktuell urinodling behövs samt en del prover så att du kan få rätt diagnos och rätt behandling och kan slippa ifrån det här lukt-problemet.

Scroll to Top