Kan mina cystor i njurarna ge besvär?

Jag skulle vara så tacksam att få veta om det är vanligt med cystor i njurarna? Jag har två cystor i min vänstra njure, en...

Jag skulle vara så tacksam att få veta om det är vanligt med cystor i njurarna? Jag har två cystor i min vänstra njure, en på 4,5 och en på 2,5 cm. I den högra njuren har jag en cysta på 6,5 cm. Cystorna upptäcktes av en tillfällighet då ultraljud gjordes för undersökning av njurgångarna.

Jag har inte känt någonting. Kommer jag att få ont av cystorna? Vad innehåller de? Finns det någon bot?

Doktor Helge Löfberg svarar:

Nej, du kommer sannolikt inte att få några men eller besvär från dina cystor i njurarna. Av din beskrivning att döma har du något som kallas “enkla solitära (= ensamma) cystor”. Sådana njurcystor är synnerligen vanliga och finns hos mer än hälften av alla äldre personer. De påverkar lyckligtvis inte njurfunktionen. Oftast är de mindre än 2 cm stora, men storleken har ingen nämnvärd betydelse. Du behöver inte kontrollera dem och du behöver inte behandlas i framtiden.

Varför man ofta har sådana här enkla ensamma cystor i njurarna när man blir äldre vet inte njurläkarna riktigt. Cystorna liknar en såpbubbla och innehåller en klar vätska som har nästan samma beståndsdelar som blodet, förutom att blodkropparna helt saknas och äggviteämnena är mer utspädda. Njurcystorna är lätta att känna igen med ultraljud och kan då med säkerhet skiljas från tumörer och andra allvarliga åkommor.

Det finns en helt annan sjukdom som inte har något samband med dina enkla ensamma cystor. Den går i släkten och kallas “polycystisk njursjukdom hos vuxna”. Sjukdomen medför att båda njurarna så småningom helt omvandlas till ett oräkneligt antal små tätt liggande cystor. I övre medelåldern brukar olyckliga personer med denna ärftliga åkomma få njursvikt och behöva behandling med konstgjord njure eller tvingas till njurtransplantation. Men det är inte denna sjukdom som du har.

Jag kan alltså lugna dig att dina enkla ensamma cystor är helt ofarliga och fastän de är ganska stora kommer de inte att vålla dig några bekymmer i framtiden.

Scroll to Top