Hur kan en ung kvinna få blodpropp i hjärnan?

Jag har en fråga angående min hustru. Hur vanligt är det att en kvinna i 45-årsåldern drabbas av en hjärninfarkt? Det skadade området i hjärnan...

Jag har en fråga angående min hustru. Hur vanligt är det att en kvinna i 45-årsåldern drabbas av en hjärninfarkt? Det skadade området i hjärnan var 4 x 2,5 cm. Det fanns inga traditionella riskfaktorer. Hon tränade regelbundet och enligt en blodundersökning strax före infarkten hade hon inga förhöjda blodfetter.
Doktor Helge Löfberg svarar:

Att få blodpropp i hjärnan i unga år är ovanligt. Mindre än 1 person av 10.000 drabbas av denna olycka. Om din fru tidigare var frisk och inte hade någon känd annan sjukdom så måste det vara ännu mera sällsynt. Men hos 20 % av alla fall av stroke hittar läkarna i dag ingen säker bakomliggande orsak, även om en sådan naturligtvis ändå måste finnas.

Blodproppar i hjärnan är annorlunda än blodproppar i benen. Hjärnans proppar sitter i pulsådrorna och orsakas ofta av sjukdomar i pulsådrornas väggar. Vanligast är naturligtvis åderförkalkning (arterioskleros) på grund av höga blodfetter, högt blodtryck, diabetes eller rökning. Men din hustrus sjukdom berodde nog på något annat mer sällsynt eftersom hon är ung, motionerade och kände sig frisk.

En möjlig orsak kan vara att felet låg i blodets proppbildande förmåga eller att en blodpropp bildats i hjärtat och förts upp till hjärnans blodkärl. Rubbningar i hjärtats rytm eller förändringar på hjärtklaffarna kan ibland orsaka proppar. Vanligast är nog förmaksflimmer. Patienter med sådan rytmrubbning är ofta äldre och brukar få förebyggande blodförtunnande medicin, Waran eller Trombyl. Men läkarna har säkert kontrollerat hjärtrytmen och du skulle nog fått veta om den var oregelbunden. Likaså hade du nog fått höra om hennes röda blodkroppar och trombocyter hade ökad benägenhet att bilda proppar.

Det verkar för mig som om läkarna själva inte riktigt kan förklara varför din hustru blev sjuk. Den skada hon fick i hjärnan var stor och hon måste ha blivit mycket påverkad. Även du måste ha lidit svårt av hennes plötsliga stroke. Jag får verkligen hoppas att det hela går åt rätt håll framledes.

Scroll to Top