Kan jag få hjälp genom en operation?

Jag blev klippt och sydd vid min första förlossning 1975. Något av stygnen var inte riktigt läkt vid kontroll på BB och det penslades med...

Jag blev klippt och sydd vid min första förlossning 1975. Något av stygnen var inte riktigt läkt vid kontroll på BB och det penslades med lapis (tror jag). Sedan dess har jag haft en förstorad öppning ner mot analöppningen. Problemet är att jag så lätt får infektioner (bakteriell vaginos) i slidan, eventuellt beroende på att mellangården är nästan obefintlig (endast ca 1 cm). Kan man operera detta? Var får man den utförd och vad kostar en sådan operation?
Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

Vid en förlossning händer det ibland att det uppstår en bristning som sedan inte läker ordentligt. Det här brukar följas upp på MVC eller kvinnokliniken och åtgärdas om det blir problem. Att det hunnit gå ett antal år, betyder varken att ingreppet blir svårare att göra eller att resultatet blir sämre.

Vad som utifrån din beskrivning kommer att bli aktuellt är en liten plastikoperation. Kortfattat innebär den att ärrvävnad efter den gamla defektläkta bristningen tas bort, och underliggande muskelvävnad förstärks så att mellangården och bakre slidväggen blir stadigare. Slutligen täcker man med en rad stygn i slemhinna och hud. Resultatet blir en högre mellangård, en litet djupare slida och en något trängre slidmynning. Vanligen syr man med en tråd som efter ett antal dagar löses upp och själv faller av, Möjligen med undantag av några få stygn i mellangårdens hud vilka kan behöva klippas.

Vad du praktiskt ska göra nu är att ringa tidsbeställningen på kvinnoklinikens mottagning för gyn-undersökning och bedömning. Tid för operation kanske du kan få samtidigt med mottagningsbesöket. Men du får nog räkna med att du sätts upp på väntelista eftersom detta knappast är bråttom. Beträffande dina upprepade infektioner, så visst kan du ofta ha haft vaginoser, men mycket troligt är att du på grund av det korta avståndet mellan slidan och tarmöppningen också många gånger har råkat ut för infektioner med tarmbakterier. Skulle du vid gyn-besöket ha en pågående slidkatarr kommer den att behandlas före operationen för att undvika sårinfektion.

Ingreppet görs sannolikt polikliniskt. Det innebär att du kommer till sjukhuset på morgonen och får åka hem samma dag. Räkna med att ta det litet lugnt de närmaste dagarna och undvik samlag, offentliga bad, cykelsadlar och ridning under 2-3 veckors tid. För övrigt behövs inga särskilda instruktioner. Efterkontroll brukar bli aktuell efter 3-4 veckor. Beträffande kostnader handlar det bara om vanliga kostnader för tre läkarbesök på sjukhus.

Scroll to Top