Även hos friska kan hjärtat slå extraslag

Mitt hjärta har länge gjort “dubbelslag” vilket oroar mig och är väldigt obehagligt. Är detta något vanligt? Doktor Helge Löfberg svarar: Jo, det är vanligt...

Mitt hjärta har länge gjort “dubbelslag” vilket oroar mig och är väldigt obehagligt. Är detta något vanligt?
Doktor Helge Löfberg svarar:

Jo, det är vanligt även hos friska människor att hjärtat ibland slår något extraslag. Efteråt dröjer det lite längre innan nästa normala slag kommer. Detta blir därför kraftigare än vanligt och pumpar fram mera blod. Det är denna lite större pulsvåg som du känner av och upplever som obehaglig.

Men extraslag är helt ofarliga. De kan öka i antal om du dricker mycket kaffe, röker eller upplever något mycket spännande. De kan också ha samband med att man har fel på saltbalansen eller tar för mycket av vissa hjärtmediciner. Varför man får extraslag vet läkarna inte riktigt. En teori är att tidigare elektriska impulser dröjer kvar och åker runt som en karusell, vilket gör att hjärtat slår en extra gång. För att kunna ställa rätt diagnos vill doktorn gärna se extraslaget på EKG.

Någon behandling behövs knappast. Det brukar räcka med lugnande besked. Om patienten upplever det som mycket obehagligt kan doktorn skriva ut en tablett som dämpar stresshormonet adrenalin i hjärtat.

Det är naturligtvis inte bara friska människor som kan få extraslag. De förekommer även hos personer med känd hjärtsjukdom. Men extraslagen anses då bara allvarliga om de kommer så tätt att de tränger undan de vanliga hjärtslagen och om EKG visar att de startat från flera olika områden i hjärtmuskeln.

Scroll to Top