Varför gör det ont i brösten vid ägglossning?

Jag är 39 år och jag undrar varför jag de senaste månaderna har fått så enormt ont i mina bröst vid ägglossning. Det gör nästan...

Jag är 39 år och jag undrar varför jag de senaste månaderna har fått så enormt ont i mina bröst vid ägglossning. Det gör nästan ont bara jag har en t-shirt på mig. Det är ännu värre på kvällen när jag tar av mig BH:n.
Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

Att ömhet och svullnad, stickningar, spänningar och obehagskänsla i brösten är vanligt i början av puberteten, under graviditet och veckan före mens vet de flesta kvinnor. Välkänt är också att de besvären har samband med hormonförändringar. Det är när ömhet och smärtor inträffar under helt andra perioder som också oron brukar komma. Som för dig kan smärtorna då många gånger också vara så intensiva att man måste få hjälp.

Den allra vanligaste “bröstbesvärsperioden” då vi på våra mottagningar möter kvinnor med de här symptomen eller kvinnor som känt knutor inträffar mellan 35 och 45 år vilket stämmer bra med din ålder. Orsaken är oftast ett tillstånd som kallas fibroadenomatos och beror på en ökning av både körtelvävnad och bindväv i brösten. Körtelgångarna kan ha täppts till helt eller delvis och det kan ha bildats blåsor eller cystor som innehåller vätska. Bröstvävnad med cystor som kanske finns i ett stort antal påverkas under menscykeln och gör att bröstbesvären ytterligare accentueras.

Troligen är det detta som du har råkat ut för även om det mest typiska är ökande besvär veckorna före mens. Att det ska kunna utveckla sig till cancer eller någonting annat “farligt” behöver du inte oroa dig för. Men för att kunna få hjälp behöver du få gjort en ordentlig undersökning. I större städer finns speciella bröstmottagningar, på andra håll kan det vara särskilda kirurger eller gynekologer som tar hand om kvinnor med bröstproblem. Eftersom det är olika i landet skulle du först kunna vända dig till din husläkare.

Scroll to Top