Jag kan inte använda tamponger

Jag är en tjej på 21 år som har ett problem som ställer till det för mig ibland. Det är så att jag kan absolut...

Jag är en tjej på 21 år som har ett problem som ställer till det för mig ibland. Det är så att jag kan absolut inte få in en tampong. Det går bra att föra in fingret men så fort jag försöker med tampongen blir det strävt och torrt och tar bara stopp. Jag vill inte trycka på för mycket för då gör det ont. Jag har aldrig använt tampong p.g.a. detta. Trivs bra med binda så det är inte olidligt, men ibland kunde det vara skönt med tampong i stället. Vad tycker du att jag ska göra? Är oskuld, om nu det har någon betydelse. Jag är otroligt tacksam för svar.
Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

De värsta blödningsdagarna tycker jag att du tills vidare ska fortsätta med binda. Men när mensen avtagit så prova den allra minsta sortens OB. Stryk litet salva exempelvis Vaseline längst ut på tampongen, runt slidöppningen och någon cm in i slidan. Lägg dig på rygg med böjda knän och benen isär. Försök sedan igen men fortfarande försiktigt så att du inte spänner dig! När du sedan ska dra ut tampongen ska du fortfarande koncentrera dig på att slappa av och gärna börja med att smörja in slidöppningen med mer salva.

Visst har det betydelse att du är oskuld. Det finns många som inte alls kan använda tampong innan de haft något samlag men där detta sedan inte innebär några som helst problem. Kanske kan tampongbekymren ha gjort att du blivit orolig för att vara en aning trång. Är det så tror jag att det skulle vara bra om du tog kontakt med en barnmorska på ungdomsmottagningen. Hon kan se på dig och göra en försiktig undersökning, förklara och hjälpa dig med svar på en del funderingar som du kan ha.

Scroll to Top