Jag vill ha bort irriterande skinnflik

Jag har en konstig skinntapp som hänger utanför slidöppningen. Det kliar och är väldigt irriterande. Min barnmorska har sagt att det är en skinnbit som...

Jag har en konstig skinntapp som hänger utanför slidöppningen. Det kliar och är väldigt irriterande. Min barnmorska har sagt att det är en skinnbit som har blivit över, så att säga. Hon har sagt att den går att klippa bort men att vi inte ska göra det nu när jag är gravid. Min fråga till dig är, hur görs detta? Blir jag sövd? För det är lite obehagligt att klippa något där nere. Om det inte bli gjort vid förlossningen är jag rädd att jag inte tar tag i detta efter graviditeten.
Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

Uttrycket din barnmorska använde, att det var en “skinnbit som blivit över” skulle mycket väl kunna stämma med en liten defekt efter en bristning vid en tidigare förlossning. Du kan ha gått sönder litet vid slidöppningen och inte ens behövt sys men ändå kan det sedan ha läkt ojämnt. Det kan ha varit så att man satt en del stygn men inte lyckats få ihop sårkanterna riktigt bra, kanske för att du varit rejält svullen i vävnaderna runt slidan efter förlossningen. Ett sår som brustit upp igen innan det hunnit läka ordentligt kan också vara anledningen med en defekt s.k. sekundärläkning.

Skinnfliken kanske är ett hud- och slemhinneveck vid slidmynningen vilket inte är ovanligt. Det kan också tänkas vara en liten rest av mödomshinnan.

Förslaget från barnmorskan, att titta litet närmare på vad det är och åtgärda det i samband med förlossningen, tycker jag är utmärkt. Troligen har du redan fått en bäckenbottenbedövning som fortfarande har god effekt och räcker inte det kan man lätt ge dig litet extra lokalbedövning.

Även om det här av något skäl inte blir åtgärdat vid förlossningen ska du inte alls dra dig för att höra av dig till gynekolog efteråt. Precis som hos tandläkaren lägger man först en liten lokalbedövning och sedan känner du ingenting. Blöder du så kanske man måste sätta något enstaka stygn som du heller inte känner och med en tråd som faller bort av sig själv.

Scroll to Top