Varför får jag “finnar” när jag rakar mig?

Jag rakar mig ungefär varannan eller var tredje dag. Dagen efter får jag små infektioner på hakan (främst undersidan). De liknar “finnar”. Dessutom blir huden...

Jag rakar mig ungefär varannan eller var tredje dag. Dagen efter får jag små infektioner på hakan (främst undersidan). De liknar “finnar”. Dessutom blir huden öm. Jag vet inte vad jag gör för fel eller vad jag kan göra åt det. Har provat olika sorters rakhyvlar och även elektrisk rakapparat. Har också testat olika sorters rakvatten och rakskum. Finns det något sätt att slippa infektionerna?
Doktor Helge Löfberg svarar:

Om du rakar dig tills huden känns slät så uppstår lätt små mikroskopiska skärsår i överhuden. Detta är helt naturligt eftersom huden inte är jämn utan omväxlande veckad och upphöjd. Ditt problem är att du hela tiden infekteras med vanliga sårbakterier. Åkomman kallas follikulit eller hårsäcksinflammation.

Jag rekommenderar att du använder engångsrakhyvlar som du kastar efter varje användning. Du bör också använda flytande tvål och torka dig med hushållspapper och inte med handduk, som lätt sprider smittan vidare nästa gång du använder den. Kirurgerna på sjukhuset är t.ex. noga med att använda engångsmaterial och att tvätta sig omsorgsfullt innan de behandlar ett sår.

De sårbakterier som man inte vill sprida är vanliga halsflussbakterier (streptokocker) och gula varbakterier (stafylokocker). De är vanligt förekommande runt omkring oss och bästa förebyggande boten är skärpt hygien vid sårskador. Om du ändå får hudinfektion efter rakning så fråga på apoteket efter en flytande tvål av samma typ som kirurgerna använder. Det finns också en bakteriedödande lösning som heter Klorhexidin 0,5 mg som man kan badda huden med. Men den bör man bara ta till i undantagsfall och den får inte användas i behandling av småbarn.

Scroll to Top