Kan man slippa mens under semesterresan?

Jag ska åka utomlands en vecka. Under denna vecka ska jag normalt få min mens. Jag äter inte p-piller men undrar ändå om jag på...

Jag ska åka utomlands en vecka. Under denna vecka ska jag normalt få min mens. Jag äter inte p-piller men undrar ändå om jag på något sätt kan slippa mensen under denna vecka. Om det är omöjligt så undrar jag, kan man bada i polen om man har tampong?
Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

Förskjutning av mens innebär att vara ute i god tid. Använder du inte p-piller kan du hos husläkare, gynekolog eller på ungdomsmottagning få recept på tabletter som innehåller gulkroppshormon, till exempel Primolut Nor 5 mg eller Gestapuran 5 mg. Det går att antingen påskynda eller skjuta upp mensen.

För båda typerna av gulkroppshormon gäller att du två ggr dagligen vid ungefär samma tider ska ta en tablett på 5 mg. Ska mensen påskyndas börjar du med de första tabletterna 6-8:e dagen räknat från första mensdag. Detta gäller även om mensen inte hunnit sluta. Du ska sedan ta dem varje dag under en vecka. En blödning, d.v.s. en för tidig mens, kommer sedan vanligen efter några dagar. På det här sättet får du din mens ungefär tio dagar för tidigt. Vill du i stället skjuta upp mensen börjar du din dagliga 2×5 mg-dos från en vecka till senast tre dagar före väntad mens. Du kan sedan fortsätta med dem upp till 14 dagar. När du slutat kommer mens i allmänhet efter 2-3 dagar vilket betyder att mensen kommer ca 10 dagar försent.

Vilken av metoderna som passar dig bäst när du vill vara mensfri bestämmer du själv. Rent medicinskt har det ingen som helst betydelse vilken du väljer. Litet problem kan det ibland bli med små extrablödningar men oftast brukar det fungera bra. Viktigt är bara att du är säker på att inte vara gravid om du använder de här metoderna.

Så till din tampong-fråga. Under de värsta blödningsdagarna är det inte speciellt lämpligt med bad och särskilt inte i pool. Men sedan går det bra. Sätt in en litet större tampong precis innan du går i vattnet, ligg inte i för länge och byt både tampong och baddräkt så snart du kommit upp. Jag hoppas verkligen att din semester blir lyckad!

Scroll to Top