“Dansande flugor” framför ögonen

Vi är ett par, 70 och 74 år gamla, som båda ser brunsvarta prickar framför ögonen. Min man drabbades för något år sedan och besvären...

Vi är ett par, 70 och 74 år gamla, som båda ser brunsvarta prickar framför ögonen. Min man drabbades för något år sedan och besvären har ökat. Han är oroad och irriterad över detta. Nu har jag också fått en sådan vandrande prick i ena ögat. Vi bär båda glasögon och för två år sedan upptäcktes att vi båda fått diabetes 2. Kan detta ha orsakat prickarna? Vi tar diabetestabletter och jag äter också Salures K för blodtrycket. För övrigt känner vi oss friska och våra värden är bra. Så allt är väl, förutom dessa ovissa prickar. Vad kan det vara?
Doktor Helge Löfberg svarar:

Det är vanligt att man ser prickar, vågor eller små ringar som flyter omkring i synfältet när man tittar mot en ljus bakgrund. Ofta är fenomenet ingen sjukdom utan något som anses ganska normalt eller “fysiologiskt”, som det heter på läkarspråk. Det man ser är skuggor av ofarliga trådar eller små kärl som sitter i vägen för ljuset inne i glaskroppen. Glaskroppen är en mjuk, geléartad, genomskinlig massa som är stor som en bigarrå och fyller ut ögats inre. Sådana små synstörningar i glaskroppen kallas för “dansande flugor”. Syncentrum i hjärnan brukar vänja sig vid de här prickarna och suddar i regel bort dem ur medvetandet när det gått en tid.

Men om man plötsligt får nytillkomna ridåer, skuggor och ljusflimmer som skymmer synfältet är det bäst att låta en ögonläkare undersöka ögat. Det kan vara beskedliga åldersförändringar i glaskroppen som gjort att gelén blivit tunnflytande och glaskroppen flyttat på sig. Detta är ofarligt och påverkar inte heller synen särskilt mycket. Det kallas glaskroppsavlossning, men får inte förväxlas med näthinneavlossning som är mera illavarslande. Om näthinnan lossnar och slits bort eller börjar blöda är risken för bestående men stor. Särskilt gäller det om gula fläcken i näthinnans mitt som ombesörjer skarpsynen och färgseendet skulle drabbas.

Glasögon påverkar inte glaskroppen och orsakar inga prickar. Däremot kan åderförkalkning, högt blodtryck, diabetes med kärlskador samt mycket stark närsynthet vara förknippade med blödningar och ärr som skadar näthinnan. Grå starr, d.v.s. grumlingar i linsen framtill i ögat, är en annan allmänt förekommande åkomma hos äldre personer. Då blir synen suddig och oskarp och man får svårt att läsa.

En vanlig doktor på vårdcentralen har sällan erfarenhet eller rätt utrustning för att undersöka ögon och synstörningar. Då är det klokast att söka en ögonläkare för att få rätt diagnos. Eftersom dina och din mans prickar tydligen kommit långsamt och odramatiskt under flera års tid så finns det gott hopp om att felet inte är allvarligt och inte sitter i näthinnan.

Scroll to Top