Varför har min son ont i ljumsken?

Min son har sedan lång tid haft ont i lymfkörtlarna i höger ljumske. Han har fått taget ett cellprov och fick svaret “reaktiv reaktion”. Vi...

Min son har sedan lång tid haft ont i lymfkörtlarna i höger ljumske. Han har fått taget ett cellprov och fick svaret “reaktiv reaktion”. Vi vet inte vad detta betyder. Har fått svaret att det inte är cancer, vilket vi var oroliga för. Han har periodvis herpes i underlivet på höger sida, kan detta ha något samband med det onda i körtlarna? Min son är mycket aktiv både på fritiden och i sitt arbete, simmar och styrketränar. Skulle vara så tacksam att få svar på detta.
Doktor Helge Löfberg svarar:

Jag kan lugna dig med att din sons prov inte visade någon tumörsjukdom. En reaktiv reaktion betyder att lymfkörteln var inflammerad och att doktorn inte fann tecken på någon allvarlig eller elakartad sjukdom. Fyndet är således godartat och passar bra med en infektionssjukdom, t ex en herpesinfektion. Herpes är ett virus som håller till i nervknutorna längs nerverna och som ibland aktiveras och ger stickningar, sveda och små blåsor och sår. I samband med detta får man också ofta en öm lymfkörtel som vanligen läker efter 1-2 veckor.

Doktorn kan om så behövs ta prov från en blåsa för att få en säker diagnos. Men i regel räcker det med den typiska sjukhistorien och de smärtande utslagen. Herpes är en mycket vanlig åkomma som många har besvär av. Om din son ofta insjuknar och då har ordentligt ont så finns det receptbelagda antivirus-medel som hjälper. De är verksamma endast om de tas tidigt i sjukdomsförloppet och är dyra, men omfattas av läkemedelsrabatten.

Scroll to Top