Våldsamt smärtanfall vid ögonbrynet

Jag skulle vilja veta lite mera om Hortons sjukdom. Själv drabbades jag en natt i höstas (en enda gång hittills) av ett våldsamt anfall av...

Jag skulle vilja veta lite mera om Hortons sjukdom. Själv drabbades jag en natt i höstas (en enda gång hittills) av ett våldsamt anfall av något som förefaller vara denna sjukdom. Den hemska smärtan efterlämnade en ömhet i ögonbrynet som vid den lättaste beröring gjorde ont i många veckor efteråt. Jag undrar hur länge man har känt till sjukdomen och vem var Horton? Vet man mera om sjukdomen i dag?
Doktor Helge Löfberg svarar:

Hortons huvudvärk skiljer sig från migrän och spänningshuvudvärk genom att den alltid sitter runt ett och samma öga. Smärtan är intensiv, borrande och näst intill outhärdlig. Den kommer på några minuter och försvinner igen efter några timmar. Samtidigt blir ögat rött och tårfyllt, ögonlocket kan hänga och näsan blir täppt. Den som drabbas av ett Horton-anfall kan inte ligga stilla utan måste upp och röra på sig, gnugga ögat och dunka huvudet i väggen. Smärtan är så svår att det faktiskt har hänt att den sjuke tagit sitt liv i förtvivlan.

Till skillnad från migrän så föregås inte Hortons huvudvärk av synrubbningar med flimmer och den ger inte heller illamående och kräkningar. Anfallen kommer vanligen en till tre gånger om dygnet under någon månads tid, vilket gett åkomman dess amerikanska namn “cluster” huvudvärk. Cluster betyder att anfallen kommer i “klunga”. Sedan kan det gå många månader utan några symtom.

Anfallen utlöses inte av stress och kommer ofta om natten. Sjukdomen är allra vanligast hos medelålders män, och knappt 10.000 svenskar är drabbade. Orsaken är inte känd, men man menar att smärtan härrör från ett smärtcentrum mitt inne i hjärnan som heter thalamus och att nervhormonerna serotonin och melatonin är inblandade. Den omedelbara behandlingen vid anfall är en spruta med Imigran och förebyggande bot är tabletterna Sandomigrin eller Isoptin Retard som påverkar serotoninet och kalkjonerna i nervcellerna. Även litiumtabletter kan hjälpa. Sjukdomen beskrevs första gången 1939 av den amerikanske nervläkaren Bayard Horton som föddes 1895 och dog vid 84 års ålder 1980.

Din smärtattack runt ögat var tydligen lika oerhört smärtsam som Hortons huvudvärk. Men det tycks lyckligtvis ha varit ett enstaka anfall och ingen “klunga”. Smärtan kan i ditt fall möjligen i stället ha berott på en tillfällig nervirritation, s k neuralgi, som kan ge liknande symtom. En känd sådan nervpåverkan är trigeminus-neuralgi. Drabbas du av nya anfall kan det vara klokt att ta kontakt med en doktor som kan försöka få klarhet i vad smärtattackerna beror på.

Scroll to Top