Finns hjälp mot nervbesvär i fötterna?

Min fråga gäller sjukdomen polyneuropati. Är den obotlig eller finns hjälp att få? Jag är 68 år och fick för tre år sedan besked om...

Min fråga gäller sjukdomen polyneuropati. Är den obotlig eller finns hjälp att få? Jag är 68 år och fick för tre år sedan besked om att jag hade denna sjukdom. Har även diabetes sedan nio år tillbaka. Försöksbehandling sattes in med tabletterna B-kombin Forte och Benerva, men min doktor säger nu att jag ska sluta ta tabletterna därför att de inte gjort så stor nytta. Enligt honom finns det inte någon hjälp att få och jag är mycket ledsen för detta. Mina fötter är mig till stort besvär på flera sätt och händerna är också drabbade, jag har svårt för att knäppa knappar t.ex. Tacksam för svar.
Doktor Helge Löfberg svarar:

Din sjukdom sitter i de fina nervtrådarna ute i kroppen. Poly betyder “på många ställen” och neuropati är detsamma som “sjukdom i nerverna”. Oftast är det som i ditt fall de längsta nerverna ut till fötterna och händerna som drabbas. Man kan förlora en del av känseln, känna stickningar och pirrningar eller svår smärta. Musklerna kan tappa sin kraft och tarm och urinblåsa kan ibland också påverkas negativt.

Om sjukdomen slår till långt ute i nervtrådarna eller i det isolerande höljet runt nerverna som kallas myelin, så kan nerverna läka och bli friska igen. Men om själva nervcellen, som brukar sitta inne i ryggen nära ryggmärgen, drabbats så är utsikterna till läkning sämre. Du berättar att du har diabetes och då kan ibland de små blodkärlen som kallas arterioler bli förträngda så att blodförsörjningen till nerverna stoppas. Genom att hålla blodsockret på en jämn låg nivå menar diabetesläkarna att man kan skjuta skadorna på framtiden. Men man kan också få nervskador av mycket annat, t.ex. virus, bakterier, alkohol, miljögifter, tumörsjukdomar, rubbad ämnesomsättning, brist på B-vitamin, sjukdomar i immunförsvaret och biverkningar av mediciner. Även vissa ärftliga åkommor kan orsaka skador på nerverna.

Ofta är det svårt att ge en effektiv bot mot polyneuropati och man får nöja sig med förebyggande behandling och åtgärder som förhindrar framtida skador. Det var en besvikelse att din B-vitaminkur inte hade någon effekt. Förhoppningsvis kommer forskarna inom en inte alltför avlägsen framtid att finna en metod hur man kan få nervsystemet att läka och fungera efter en skada.

Scroll to Top