Det bränner och sticker i fötterna

Jag har svåra smärtor i mina ben. Det bränner och sticker under fötterna och när jag suttit en stund så domnar benet bort. Vad kan...

Jag har svåra smärtor i mina ben. Det bränner och sticker under fötterna och när jag suttit en stund så domnar benet bort. Vad kan detta beror på? Kan det vara nervskador utan att det visas vid en mätning av nervfunktionen? Jag har fått gjort en EMG-undersökning. Hur mycket kan man mäta vid den?
Doktor Helge Löfberg svarar:

När flera nerver nere i fötterna inte fungerar talar läkarna ofta om polyneuropati. Symtomen är så som du beskriver med domningar och brännande stickningar, samt svaga muskler. Vid undersökning av nervsystemet finner doktorn också att muskelreflexerna är borta när han testar benen med en reflexhammare. Likaså brukar förmågan att känna vibrationer från en burrande stämgaffel saknas.

Det finns olika typer av skada på nerverna vid polyneuropati. Dels kan isoleringen i nerven försvinna och det syns tydligt vid en EMG-mätning eftersom nervsignalerna då rör sig mycket långsamt. Dels kan enskilda nervtrådar i nerven gå under, medan de övriga trådarna fungerar nästan normalt, vilket är svårare att påvisa. EMG betyder elektro-myo-grafi och mäter de elektriska impulserna i musklerna och nerverna. I ditt fall var det nog den elektriska hastigheten i underbenens och fötternas nerver som undersöktes. Tydligen visade resultatet att isoleringen runt dina nervtrådar finns kvar, vilket innebar att doktorn kunde utesluta vissa svåra nervsjukdomar. Ibland kontrollerar doktorn också med EMG om de elektriska signalerna i musklerna fungerar. Då kan man diagnostisera vissa nerv-muskelsjukdomar som ALS, myotoni och myasteni, som ger förlamning, stelhet eller muskelsvaghet.

Det är vanligt att doktorn har svårt att fastställa den exakta orsaken till polyneuropati. Kanske var det så också i ditt fall. Det finns många kända orsaker, som vitaminbrist, hormonrubbning, fel på ämnesomsättningen, alltför aktivt immunförsvar, virus, vissa tumör- och blodsjukdomar och biverkningar av läkemedel. Även alkohol och olika kemikalier och miljögifter kan ge polyneuropati. Att nervstickningar, brännande smärta och domningar i fötterna är ett vanligt symtom hos medelålders och äldre människor som utsatts för många påfrestningar under åren är kanske därför inte så förvånande. Till detta kommer att det finns ärftliga sjukdomar som kan orsaka polyneuropati också i unga år.

Scroll to Top