Blod i sperma är sällan farligt

Jag är 57 år, min make 60. Vi har ett fint sexliv men det senaste året har min makes sperma varit blodblandad. Han har undersökts...

Jag är 57 år, min make 60. Vi har ett fint sexliv men det senaste året har min makes sperma varit blodblandad. Han har undersökts av läkare som säger att allt är bra. Men det kan väl inte vara normalt med blod i sperman?
Doktor Helge Löfberg svarar:

Hur egendomligt det än kan låta så är blod i sädesvätskan lyckligtvis inget farligt symtom. I de flesta fallen går det inte att komma fram till någon påvisbar bakomliggande sjukdom hos patienten. Blödningen beror då på att ett litet blodkärl råkat brista i samband med att sädesblåsorna eller prostatan haft sina muskelsammandragningar och tömt sig på sitt innehåll. Doktorn brukar nöja sig med att kontrollera att patienten inte har någon pågående katarr med bakterieinfektion i prostatan som ev. behöver behandlas.

Män i övre medelåldern har i regel en lätt till måttligt förstorad prostata, men en sådan godartad prostataförstoring är åldersrelaterad och ger som första symtom enbart problem med vattenkastningen och inte blod i sperman. Inte heller prostatacancer brukar ha något samband med blod i sädesvätskan. Den tumörsjukdomen kan numera uteslutas genom ett blodprov som kallas PSA (prostata specifikt antigen). Om din man mår bra och har blivit friskförklarad av doktorn så tycker jag inte att ni behöver oroa er för att sperman är blodblandad. Tvärt emot vad man skulle tro har den senaste forskningen visat att risken för allvarlig sjukdom är liten.

Scroll to Top