Karl Fredrik: Blomsterbutiken skulle vara ett sommarjobb

Populäre trädgårdsprofilen Karl Fredrik på Österlen är åter aktuell i tv. Det är dags för en ny blommande säsong på den vackra gamla gården. Följ med till Eklaholm!

Sommaren 2020 var inget sig likt hos floristen och trädgårdsmästaren Karl Fredrik på Eklaholm. Hans och sambon Petter Kjelléns trädgårds- och inredningsbutik i Hagestad radby utanför Löderup på Österlen invaderades av kunder och turister. Intresset var så stort att Karl Fredrik utökade öppettiderna från sju på morgonen till sju på kvällen sju dagar i veckan.

Karl Fredrik Gustafsson

Ålder: 34 år.
Familj: Sambon Petter Kjellén, 38, och hunden Hamlet, 5, som är av rasen gammel dansk hønsehund, och katterna Leopold och Jan Conny.
Bor: På gården Eklaholm utanför Löderup.
Gör: Florist och trädgårdsmästare.
Aktuell med: Ny säsong av Karl Fredrik på Österlen på TV4.

Själv kunde han inte gå en meter i butiken utan att någon stoppade honom för att ta en selfie med mobiltelefonen eller för att bara byta några ord.

– Det är helt galet men samtidigt jätteroligt, säger Karl Fredrik när han tar emot oss på trappan till boningshuset som ligger i direkt anslutning till butiken.

Orsaken stavas Karl Fredrik på Österlen, som trädgårdsprogrammet heter i TV4. Sommar betyder numera hektiska dagar för honom och sambon Petter.

– Jag är själv i butiken från sju till tio på morgonen och sista timmen före stängning. Jag tycker det är viktigt att de som kommer för att få träffa mig också kan göra det, säger han.

Karl Fredrik: Blomsterbutiken skulle vara ett sommarjobb
Petter tog initiativ till pollineringsbädden i trädgården och Karl Fredrik valde ut blommorna. Här
är Petter med en solhatt, Echinacea.

Liksom förra våren kommer de nya avsnitten att ha olika teman. Vi får bland annat vara med om ett blomstrande midsommarfirande och invigning av innergården på Eklaholm, som domineras av ett 800 år gammalt olivträd som Karl Fredrik och Petter importerat från Spanien.

– Det blir en ordentlig invigning, med operasång av Rickard Söderberg, berättar Karl Fredrik.

Trots sin relativa ungdom är Karl Fredrik en mycket erfaren och rutinerad florist och trädgårdsmästare.

Intresset för odling och blommor väcktes tidigt och redan som 15-åring gick han med i Sällskapet Trädgårdsamatörerna i Närke. Som tonåring startade han sitt första företag i trädgårdsbranschen. Därefter blev det floristutbildning och jobb i en blomsterbutik i Oslo som var leverantör till norska kungahuset.

Karl Fredrik: Blomsterbutiken skulle vara ett sommarjobb
Bakom Afrikas blå lilja skymtar det vackra växthuset.

– Jag fick även vara med och binda buketter och göra blomsteruppsättningar till utdelningen av Nobels fredspris, berättar han.

Därefter jobbade han en period som butikschef i en inredningsbutik innan saknaden efter blommor blev för stor och han fick jobb som florist i Västerås.

Det som till slut ledde till att han tog beslutet att flytta till Skåne var längtan efter ljuset och de tidigare vårarna. Det var också här som han träffade sin nuvarande sambo Petter.

– Petter och jag var egentligen ute efter ett fritidshus med lagom pendlingsavstånd till Malmö, men så tipsade Petters syster oss om en avstyckad gård som stod tom.

När de tittade på Eklaholm första gången hösten 2015 såg Karl Fredrik direkt att det fanns potential att bli det han drömde om. Boningshuset från 1923 var på 300 kvadratmeter, tomten på 5 000 kvadratmeter och till det hörde uthus – som tidigare varit grisstallar – på sammanlagt 1 500 kvadratmeter.

Karl Fredrik: Blomsterbutiken skulle vara ett sommarjobb
Karl Fredrik har hittat hem på Österlen och vi får njuta av honom och hans vackra gård i åtta nya avsnitt av Karl Fredrik på Österlen under våren.

– Jag startade blomsterbutiken till påskhelgen 2016. Tanken var att jag skulle ha det som sommarjobb under uppehållet från studierna till landskapsarkitekt, men hösten 2018 insåg jag att det krävde för mycket och hoppade därför av studierna.

Nu jobbar även Petter på heltid i butiken och de har utökat personalstyrkan med en heltidstjänst och flera
säsongsanställda.

Karl Fredrik avslöjar att det finns planer även på en tredje säsong av hans populära trädgårdsprogram.

– Men jag har redan sagt att det inte får bli mer än sju säsonger. Sedan får det räcka, säger han med ett leende.

Scroll to Top