• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 14 grönsaker vi gärna odlar i vår!

  Vad vill du skörda i sommar? Nu är det dags att bestämma sig och ­förbereda för att få fröna i jorden! Här får du 14 utvalda grönsaksfavoriter från årets frösortiment.

  14 grönsaker vi gärna odlar i vår!

  Vänster: Sommarsquash 'Ortolana di Faenza'
  Höger: Långböna 'Tapir'

  Sommarsquash 'Ortolana di Faenza' är en traditionell italiensk zucchini med ljusgröna frukter. Köttet är vitt och fast med en riktigt bra kvalitet. Plantan är medelstor och buskig, utan rankor, och
  ger ett överflöd av zucchini så länge den skördas. Ekofrö.

  Runåbergs fröer, www.runabergsfroer.se

  Långböna 'Tapir' är en delikat böna från Asien vars gröna, slanka baljor lätt blir 60–70 cm långa – i vissa fall till och med 90 cm – och har en utsökt smak. Långbönorna, eller spagettibönorna som de också kallas, gillar värme och måste hos oss odlas i växthus. Ekofrö.

  Runåbergs fröer, www.runabergsfroer.se

   

  Vänster: Bondböna 'Express'
  Höger: Borlottiböna 'Borlotto Lingua di Fuoco Nano

  Bondböna 'Express' är en mycket tidig bondböna som skördas efter hand. Ät dem lättkokta eller låt dem mogna och torka på plantan för vinterlagring.

  Nelson Garden, www.nelsongarden.se

  Borlottiböna 'Borlotto Lingua di Fuoco Nano' är en typisk sort för Medelhavet i allmänhet och Italien i synnerhet. Låt bönorna hänga kvar på plantan tills baljorna är riktigt röd- och vitflammiga.

  Weibulls, www.weibulls.se

   

  Vänster: Plocksallad 'Mascara'
  Höger: Vitkål 'Beatrix' F1

  Plocksallad 'Mascara' har mörkt roströda, glänsande blad med grön innerkärna. Ger huvuden med rikligt av matiga eklövsblad. Motstånds-kraftig och tacksam sallad för nordiskt klimat som går sent i blom.

  Im = Impecta, www.impecta.se

  Vitkål 'Beatrix' F1 är en minityp av vitkål med små, ganska fasta huvuden. Kan sås i omgångar för flera skördar. Trivs bäst i en något lerhaltig, mullrik och väldränerad jord.

  Nelson Garden, www.nelsongarden.se

   

  Vänster: Bladmynta 'Green Ruffled'
  Höger: Vattenmelon 'Mini Love'

  Bladmynta 'Green Ruffled' har stora gröna blad med mycket smak av ostasiatisk karaktär, liknande en blandning av koriander, citron och curry. Blad skördas späda och äts färska. Bildar halvstora buskar som även är vackra i blomsterrabatt och kruka.

  Impecta, www.impecta.se

  Vattenmelon 'Mini Love' är en mycket tidig vattenmelon med små frukter. Läskande, saftigt, krispigt, rött fruktkött med få frön. Varje planta ger 5–6 meloner. Kompakt växtsätt, lämplig för pallkrage eller stor kruka.

  Wexthuset, www.wexthuset.com

   

  Vänster: Tefatspumpa 'Sunseanse' F1
  Höger: Palsternacka 'Tender and True'

  Tefatspumpa 'Sunseanse' F1 har riktigt häftig form och färg och är rikgivande. Kan användas både rå och tillagad. Trivs på en varm och solig plats i välgödslad och väldränerad jord.

  Nelson Garden, www.nelsongarden.se

  Palsternacka 'Tender and True' är välsmakande, lättodlad och frosttålig. Trivs bäst på mullrik, stenfri jord. Klassisk i soppor. Kan även skivas, paneras och stekas.

  Weibulls, www.weibulls.se

   

  Vänster: Paprika 'Loran'
  Höger: Mangold 'Five Colours'

  Paprika 'Loran' har flerfärgade, vackra frukter som först är lila men sedan övergår i röda nyanser när de mognar. Söta, krispiga paprikor med lite kubisk form. Bra sort för krukodling på balkong, uteplats och i uterum.

  Wexthuset, www.wexthuset.com

  Mangold 'Five Colours' är en kraftig bladgrönsak med regnbågens alla färger på stjälkarna. Lång skördesäsong, från början av juli till tidiga vintern. Ekologiskt frö.

  Wexthuset, www.wexthuset.com

   

  Vänster: Sommarmorot 'Rubyprince' F1
  Höger: Bärpeppar 'Aji White Fantasy'

  Sommarmorot 'Rubyprince' F1 har raka, cirka 20 cm långa, dekorativa rötter i varmt rödorange med ljus märg. Krispigt goda och söta. Godast att ätas färska direkt ur landet, som snacks eller råkost i sallad.

  Impecta, www.impecta.se

  Bärpeppar 'Aji White Fantasy' är vackert vit, klockliknande, mild och fruktig och sätter bra med frukt. Detta är en mycket ovanlig vit mutation av den finska sorten 'Aji Fantasy', som uppkommit
  hos Semillas på ön La Palma, Kanarieöarna.

  Örtagårdens fröer, www.ortagarden.com

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!