Lili & Susie inledde artistkarriären i 7-årsåldern

Systrarna Lili och Susie Päivärinta slog igenom stort som artister på 1980-talet och de har aldrig slutat med musiken. Just nu är de aktuella i tv i Så mycket bättre och de tror att "deras årtionde" är på väg tillbaka och lovar att de har fler hitlåtar på lager.

Att vara artist kan vara en ganska ensam väg att välja. Lili och Susie beskriver att man i musikbranschen alltid är sin egen och det kan vara tärande att ständigt måste vara drivande och utvecklas. 

Susie Päivärinta

Ålder: 56 år.
Familj: Sambon Stefan ”Myran” Gustavsson, barnen Nova, Leon och Myra och hunden Marrone.
Bor: På Värmdö utanför Stockholm.
Gör: Artist, låtskrivare samt aktiv miljö- och djurvän.

– Det har varit tufft emellanåt och man måste verkligen brinna för musik för att orka hålla på så många år som vi gjort, säger Susie när jag träffar systrarna Päivärinta i Stockholm.

Susie, som delat framgångskarriären med sin syster, medger att utan varandra hade nog artistlivet känts ännu mer ensamt. Men under tio år jobbade faktiskt Lili och Susie på var sitt håll. Susie släppte ett antal egna låtar och skrev även för andra artister. Och hon har haft stora framgångar både i Sverige och internationellt.

Lili startade stiftelsen Djurens ö – wildlife rescue där hon idag är ordförande. Men i stort sett har systrarna aldrig slutat stå på scen som Lili & Susie. Idag uppträder de främst på stadsfester, privata tillställningar och 1980-talsfester.

Lojal publik

– Vi har en stor och lojal publik. Folk tycker om att känna nostalgi och verkar än idag älska vår energi på scen, säger Susie.

Lili Päivärinta

Ålder: 54 år.
Familj: Pojkvännen Pär Sjödin samt katten Tiger och hunden Tubbe.
Bor: På Värmdö utanför Stockholm.
Gör: Artist, låtskrivare, ­djurräddare samt ordförande i Djurens ö – wildlife rescue.

När de fick frågan om att medverka i årets omgång av tv-programmet Så mycket bättre tvekade de inte en sekund.

– Det var en jätterolig grej att få göra och en stor möjlighet att få presentera oss och visa var vi står just nu.

Att systrarna Lili och Susie Päivärinta, som har finska rötter, skulle syssla med musik är inte särskilt konstigt. Deras pappa var en känd soloklarinettist som uppträdde med de största inom jazzmusiken.

– Mamma jobbade visserligen på bank, men hon hade musiken inom sig. Och vår bror Totte blev ju musiker även han, säger Susie.

Lili beskriver hur de båda systrarna brukade turnera i villaområdet där de bodde.

– Vi hade tillverkat vårt eget trumset och mikrofonställ, sedan gick vi runt och knackade dörr. Vi var nog inte äldre än 7–8 år och vi tvingade väl oss på grannarna med våra shower och sjöng för dem vare sig de ville eller inte, säger Lili och båda skrattar.

Lili och Susies musikintresse uppmuntrades av föräldrarna och när de förstod att döttrarna menade allvar med sitt artisteri anmälde de dem till operalektioner. De ansåg att det var viktigt att döttrarna från början skulle lära sig att “sjunga rätt”. Och de såg till att Lili och Susie lärde sig spela alla möjliga instrument, som fiol, trummor och klarinett.

Lili & Susie inledde artistkarriären i 7-årsåldern
Lili och Susies föräldrar såg till att döttrarna lärde sig spela flera olika instrument. Här är de bakom trumsetet hemma.
Foto: Sjöberg bild

Jobbade som städare

Lili hoppade av gymnasiet för att tillsammans med storasystern satsa på musiken och de fick tidigt i karriären köra bakom artister som Per Gessle och Niklas Strömstedt. Bästa skolan för systrarna blev åren med Suzzies orkester.

– Vi hade över 60 spelningar med Suzzies orkester. Det var otroligt lärorikt, men det var allt annat än ett glamoröst liv. Ofta bodde vi på dåliga hotell. Ja, ibland sov vi till och med i bilar eller på stranden.

Lili beskriver hur de parallellt med turnerandet tog ett städjobb för att tjäna ihop till ett par scenstövlar.

Så kom dagen då systrarna blev uppringda av självaste direktören på ett av landets största skivbolag. Resten är historia. De slog igenom stort med låtar som Oh Mama, Bara du och jag och What’s the color of love. År 1989 tävlade de i Melodifestivalen med bidraget Okey, okey! och 2009 var det dags igen, den här gången med Show me heaven. Och i år deltog de också i festivalen, men inte som tävlande utan uppträdde i mellanakten.

Under många år var systrarna så populära att de behövde poliseskort till och från sina uppträdanden.

– Jag minns att på vissa spelningar, som den på Liseberg då vi drog 33 000 åskådare, behövdes dubbla kravallstaket. Det var fullkomligt hysteriskt, utbrister Lili.

– Ja, när vi inte längre kunde gå in i affärer utan att bli omringade av en massa fans som ville ha autografer på sina idolkort, som man hade på den tiden, insåg vi att vårt liv hade förändrats, tillägger Susie.

Vid sidan av musiken lever systrarna rätt skilda liv. Susie träffade sin man Stefan redan 1981 och de har idag tre barn tillsammans. Lili har varit tillsammans med sin Pär i tio år, men de har valt att vara särbor.

– Jag är väldigt mån om min egentid och Pär är likadan. Ingen av oss går runt och väntar på den andre utan är ganska upptagna med saker var för sig, säger Lili.

Lever familjeliv

Susies man har jobbat som professionell hockeyspelare och bott utomlands periodvis.

– Men för 18 år sedan skaffade vi barn och då blev det allvar. Vi lever familjeliv och periodvis har det varit svårt att hitta sig själv och sin egen identitet. Vi har båda gått igenom tuffa perioder var för sig, men hela tiden stöttat varandra. Jag känner mig stolt över våra barn och när jag ser dem växa upp fylls jag av enorm glädje och tacksamhet. Samtidigt innebär det ju mycket oro och konflikter. Det är inte lätt att växa upp som tonåring idag kan man lätt våga påstå, säger Susie.

Barn är däremot inget som Lili gått runt och längtat efter.

– Både Totte och Susie har ju tre barn var. Och min längtan efter barn har faktiskt aldrig varit särskilt stor för mig. Kanske har jag fyllt det där behovet att ta hand om någon genom alla djur jag tagit mig an. Det är nog så att djuren alltid fyllt den där familjekänslan många längtar efter. Att hjälpa utsatta djur
är mitt kall, säger Lili.

Trots systrarnas olika vardagsliv och egenskaper förklarar de att deras grundsyn och värderingar är väldigt lika. Och förutom musiken har de intresset och empatin för djuren gemensamt. För 20 år sedan startade Lili Djurens ö tillsammans med sin dåvarande pojkvän.

Lili & Susie inledde artistkarriären i 7-årsåldern
Lili och Susie Päivärinta belönades med guldskivor för låten Oh Mama.
Foto: TT

Räddat tusentals djur

Sedan dess har man räddat tusentals djur och bidragit till en förändrad syn på vilda djur. Lili värnar om djur och i synnerhet viltrehabilitering. Hon är idag ordförande och har över 15 medhjälpare. Just nu jobbar hon med att förverkliga drömmen om att bygga Sveriges första viltsjukhus med ett informations- och forskningscenter.

– Här känner jag att jag gör nytta för djuren. Samtidigt är det svårt att få sådan inblick, att se hur vi människor beter oss mot djur och natur. Det är otroligt tärande och periodvis har jag velat lägga av med hjälparbetet. Det är frustrerande att varken ha tid, ork eller pengar att göra allt man skulle vilja. Men jag känner att det är ännu värre att bara stå och titta på, betonar Lili.

Vad som känns mest tungt med att bli äldre, menar Lili och Susie, är insikten att alla en dag ska dö.

Systrarnas pappa dog för många år sedan, men det är bara tre år sedan som deras mamma gick bort.

Många förluster

– Mamma och jag stod varandra väldigt nära och hon bodde hos mig sin sista tid, berättar Lili.

Och Susie håller med om att den senaste tiden varit tuff med många förluster, nära vänner som inte längre finns. Samtidigt menar de att det känns fint och tryggt att de kan dela och bära med sig minnena av dem de förlorat tillsammans.

– Vi har fått med oss så mycket kärlek och harmoni hemifrån som vi nu får bära med oss i våra liv och relationer med andra, säger Susie.

Vad är ni mest stolta över?
– Att vi som var så unga då vi påbörjade vår karriär ville göra ett sådant bra artisteri redan från starten. Men även för vårt engagemang för djuren. Vi har, vad det än handlar om, aldrig backat från det vi tror på. Konstant har vi hållit fast vid våra värderingar och förblivit starka i oss själva.

Kommer vi få dansa till några fler nya hits av er framöver?
– Det är absolut svårare att få en hit idag än det var på den tiden då det begav sig. Men det är vår tid nu. Vårt årtionde är på väg tillbaka och det är inte en fråga om vi är på gång med fler hits framöver utan när. Se upp, här kommer 1980-talet. Med stora kliv …


Susie om Lili

“Min syster är viljestark och ger aldrig upp. Hon står upp för dem som inte kan göra sin röst hörd och är helhjärtat lojal med djuren och naturen. Hon är en grym sångerska live och ­begåvad låtskrivare. Vi står starka ihop även om vi lever olika liv. En syster är någon man delar livets resa med både i med- och motgång, sorg och glädje. Vi har ­färdats genom allt och ­hoppas vi har en bra bit kvar på vår resa.”

Lili om Susie

“Min syster är en glittrande glad person som aldrig ger upp sina mål hur hårt det än blåser! Omtänksam och hjälpsam mot alla. ­Dessutom är hon en stor djurvän. Superproffs i sitt yrke som sångerska, artist och låtskrivare!”

Scroll to Top