Carola Wetterholm: Min man lämnade mig med 9 barn

Nu har hon gått vidare och fått ro i sin själ. Stark och modig. Men då – när hennes man plötsligt vände henne ryggen fattade hon ingenting. De hade ju nio barn tillsammans!

Carola Wetterholm

Ålder: 50 år. 
Familj: Janelle, 25, Patricia, 23, tvillingarna Robert och Corrinda, 19, Novalie, 16, Trixie, 13, Lovelia, 11, Jordan, 9, och Jamie, 8. Barnbarnet Jack, född i augusti 2018.
Bor: I Uppsala.
Gör: Går en skrivarkurs på heltid. Utbildad barnsköterska. 

Trädgården utanför det stora 60-talshuset i Uppsala skvallrar om att det bor många barn där. Hela tre studsmattor står uppställda runt den stenlagda uteplatsen – och det är ett absolut måste om inte den ensamstående niobarnsmamman Carola Wetterholm, 50, känd från TV4:s Familjen Annorlunda, ska bli tokig av allt tjat. 

– Det är viktigt att alla ska få ha kul, säger Carola när Hemmets Journal kommer på besök. 

Gräset runt huset är vildvuxet. Trädgården pryds av många buskar och blommorna blommar fritt. Rabatterna är heller inget Carola lägger någon större vikt vid, eftersom hunden och katterna ändå gräver upp det hon planterar.

Samma sköna kaos råder inne i huset. Jackor och skor trängs i den lilla hallen och läxböcker och post ligger huller om buller på köksbordet.

– Jag skulle kunna gå runt och plocka och städa hela dagarna men det är ju jättetråkigt. Jag väljer därför att sitta ner och umgås med mina barn istället, säger hon och ler stort. 

Carola tycker att familjen har en väldigt fin sammanhållning. Varje fredag äter de tacos tillsammans och då kommer även äldsta dottern Janelle, som flyttat hemifrån, med sin sambo och son.  

Hela livet rasade 

Det skulle kunna stanna så här. Vid sann tomtebolycka, men så enkel är ju sällan verkligheten. 

För sju år sedan gick Carola igenom sitt livs kris när hennes man valde att lämna henne. 

– Det var som den klassiska mattan rycktes undan under fötterna på en. Jag förstod plötsligt vad som menades med det. Hela livet rasade samman och hela framtiden kastades omkull. Vi hade ju varit ihop i 26 år och jag trodde såklart att vi kulle bli gamla ihop, säger Carola.

Hon tappade bort sig själv och blev plötsligt osäker på hur hon skulle leva sitt liv. Hon hade ju bara varit 17 år när de träffades och visste inte hur man gjorde när man inte var i en parrelation. Carola grät mycket. På toaletten, i tvättstugan och ute på uppfarten medan hon skottade snö. 

– Då var jag glad att det snöade så mycket att barnen inte såg hur tårarna rann, säger hon. 

Carola hade under drygt ett års tid känt att något inte var som det skulle i äktenskapet. De som levt så många år i en lugn och trygg relation och fått nio barn tillsammans, nådde plötsligt inte fram till varandra på samma sätt. Någonting var fel men hon kunde inte sätta fingret på vad. 

– Det var jättekonstigt, för jag hade aldrig tvivlat på honom förut och tänkte att det kanske var jag som var dum. 

Levde på hoppet

Maken var borta mer än vanligt, jobbade sent och var inte lika tillgänglig. Carola försökte intala sig att allt var som det skulle. När hon en dag i februari 2013 hittade två boardingkort i hans resväska efter en resa föll alla bitar på plats.

Han hade träffat en annan kvinna. Hon konfronterade honom, men han förnekade och valde istället att lämna familjen. 

Det var självklart jobbigt att bli lämnad ensam med nio barn, det yngsta var 1,5 år. Men för Carola var ändå bristen på kommunikation med maken det värsta. 

– Hade jag fått svar på det jag undrade över så hade jag kanske kunnat förstå och gå vidare snabbare. Det var som jag hängde i luften, jag fick inga svar på mina frågor. Han skickade skilsmässopappren med posten istället för att tala direkt med mig. 

Carola visste inte vad hon skulle tro. Ena stunden trodde hon att han hade gått in i väggen, en annan att han fått en livskris och en tredje att han hade blivit indragen i ryska maffian… 

– Jag levde så mycket på hoppet. Det är en klyscha, men hoppet är det sista som överger en och det var därför jag hade så många konstiga teorier om varför han hade lämnat mig. Det är svårt att gå vidare när man inte får svar och man spekulerar om orsaker som är mycket värre än att han faktiskt blev kär i någon annan. 

Tränade mycket

Carola skrev sig ur sorgen. Långa osammanhängande texter med ledsna och arga ord om vartannat blev hennes terapi. 

– Det var egentligen värst fram till sommaren. Sedan var den akuta fasen över och då förstod jag att det var på riktigt, att han ville gå. 

Carola önskar att ex-maken hade varit rak med hur han kände. 

– Hade han bara sagt att han var kär i någon annan hade jag kunnat förstå, landa i svaret och tagit avspark till något annat mycket snabbare. Jag vill ju inte heller vara tillsammans med någon som inte älskar mig. 

Den sommaren försökte Carola hitta på mycket roligt att göra med barnen för att skingra tankarna. Hon tränade också mycket, vilket hjälpte mot sorgen. 

– Det handlar mycket om att få ut stressen ur kroppen, annars fastnar den där och vi mår ännu sämre. Att träningen var så läkande förstod jag först när jag senare läste till hälsocoach, säger hon och fortsätter: 

– Att promenera i skogen och höra fåglarna kvittra är så tacksamt. Det är lugnande och ger mig sinnesro.

Carola är dock noga med att påpeka att vad som var rätt för henne kanske inte är rätt för andra. Man måste försöka hitta det som passar en själv. 

– Man ska inte lyssna så mycket på vad andra säger utan känna efter vad man själv vill. 

Numera träffar exmaken barnen några timmar varannan helg. Han har gift om sig och fått ytterligare ett barn med kvinnan han träffade. 

Carola lever ensam med barnen och är nöjd med det. 

– Jag bröt ihop, men kom ut på andra sidan och har blivit en både starkare och modigare människa.

Fotnot: Hemmets Journal har varit i kontakt med Carolas exman som har valt att inte kommentera det som hänt.

Scroll to Top