Cecilia Hagen och sonen Jonatan Unge tävlar i På spåret!

Journalisten Cecilia Hagen har vunnit SVT:s På spåret en gång och varit i final flera gånger. Nu tävlar hon för första gången med sin son – komikern Jonatan Unge. – Jag var lite rädd för att vi skulle bli osams, men vi har lika trevligt oavsett resultat, ler han.

Cecilia Hagen och Jonatan Unge säger sig ha en väldigt bra och stark mor- och sonrelation.
Men är det ändå smart att våga sätta den på spel genom att kliva in i en liten kupé och tävla tillsammans i ett så utsatt program som vann På spåret inför två-tre miljoner tittare?

Cecilia Hagen

Född: 15 maj 1946 i Stockholm.
Familj: Dottern Josefin,42 år och sonen Jonatan, 40 år. Barnbarnet Dalia, 8 år.
Bor: I ett hus på Djurgården i Stockholm.
Gör: Utbildad vid Journalisthögskolan. Har varit anställd på Expressen sedan 1973. Författare till 18 böcker. Har bland annat belönats med Stora Journalistpriset samt vunnit På spåret 1995, tillsammans med Tomas Tengby.

– Ha, ha, jag var faktiskt inte ett dugg orolig för att vi skulle ryka ihop. Jag ser det i stället som en stor fördel att få umgås med honom och ha roligt tillsammans, berättar mamma.

Men sonen var inte lika övertygad på förhand.

– Vi har ju tävlat ihop förut en gång, i Lantzkampen med Annika Lantz. Men den gången hade vi inte alls lika god stämning som nu. Även om hon är mer allmänbildad än mig var jag lite rädd för att jag skulle bli elak någon gång. Som när vi spelade ett besserwisserspel och jag hånade henne för att hon trodde att delfiner tillhörde makrillfamiljen. Hon är ju ändå vårt ankare i På spåret som jag ska luta mig mot, skrattar Jonatan.

När det gäller det sistnämnda skojade han som gäst i tv-programmet Robins på SVT att “med sådana svar får hon en tidigare plats på Rimbos äldreboende”.

Jonatan Unge

Född: 4 januari 1979 i Stockholm.
Familj: Dottern Dalia, 8 år. Mamma Cecilia, pappa Ingemar, storasyster Josefin, 42 år.
Bor: I lägenhet i Malmö.
Gör: Har bland annat arbetat med Morgonpasset och Tankesmedjan på Sveriges Radio P3. Har fem olika poddar och turnerar som ståuppkomiker. Fick pris som Årets manliga komiker på Svenska Standupgalan i februari och som Årets komiker på Barncancergalan.

– Mamma är en väldigt kärleksfull, rolig och generös person och jag uppskattar verkligen att träffa henne. Det är långt från alla jag känner som tycker att det är trevligt och kul att umgås med sin mor, säger Jonatan vidare.

Cecilia, hur skulle du vilja beskriva din son och er relation?

– Till att börja med att han är den enda och bästa son jag har. En väldigt älskansvärd person. Jag är stolt över allt som har med honom att göra. Vår relation är mycket god. Men det är klart att vi kan irritera oss på varandra. Vi ses rätt ofta eftersom han bor hos mig när han är i Stockholm. Och eftersom jag vill träffa hans lilla dotter så ofta det går, framhåller hon.

Ja, barnbarnet Dalia är ju din riktiga ögonsten. Hur är det egentligen att vara farmor?

– Helt underbart, givetvis. Eftersom jag inte finns i hennes vardag – med tanke på att hon bor i Malmö och jag i Stockholm – försöker jag att skänka hennes tillvaro en guldkant så gott jag kan, ler Cecilia.

Vad utmärker Cecilia som farmor tycker du?

– Att hon trots avståndet är väldigt närvarande. Hon har verkligen jobbat för att skapa en härlig relation. Kommer bland annat även ned på skolavslutningar och luciatåg eller bjuder upp oss hem till sig, säger Jonatan.

Cecilia vann vann På spåret 1995 tillsammans med Tomas Tengby, samt har varit i final både med Lennart “Hoa Hoa” Dahlgren och Adde Malmberg.

Men trots detta känner inte den prisbelönta journalisten någon press ett leverera igen…

– Nej, inte alls – det är faktiskt alldeles sant. Och jag tycker att jag i viss mån kan skylla mina tillkortakommanden på att det tar betydligt längre tid att komma på ett någorlunda korrekt svar nu än när jag var yngre.

Vilka ämnen passar er bäst och sämst?

– Mina bästa är helt klart åt kulturhållet. Jonatan kan en del sport, det kan inte jag. Ingen av oss är särskilt bra på musik, jag är sämre där än han, säger Cecilia.

– Jag kan nog egentligen mest inom geografi och historia. Men där är mamma också duktig. Generellt sett kan man säga att vi kan samma saker, fast jag kan lite mindre. Därför kompletterar vi egentligen inte varandra särskilt mycket. Visst har jag en del koll på sport, men jag är helt klart en sämre kopia av exempelvis “Hoa Hoa” när det gäller det – så man ska nog inte räkna med samma framgångar nu, menar Jonatan.

Vem är snabbast på att dra i nödbromsen i programmet?

– Det är jag. Mamma hävdar att hon aldrig har dragit i den. Nu får hon också se till att jag inte drar för fort, säger Jonatan med ett skratt.

Du åker ju mycket tåg mellan framför allt hemmet i Malmö och Stockholm – har det hänt att du råkat dra i nödbromsen även där, som av en vana?

– Haha, nej, som tur var hänger den ju inte och dinglar precis över mitt i huvud. Det skulle nog inte vara så populärt om jag gjorde det, men jag skulle ju i alla fall veta svaret på frågan vart vi är på väg…

Du som utsågs till bästa manliga komiker på Svenska Standupgalan i februari – vad ger du ärligt talat för betyg till Göteborgshumorn i På spåret?

– En sjua på en skala upp till tio. Den är ändå helt okej där, även om ledtrådarna under resorna är lite väl långsökta ibland (skratt).

Cecilia märkte att sonen redan som liten hade lätt att få andra att skratta.

– Han var från mycket tidig ålder helt enastående på att hålla tal. Roliga, smarta, fantastiska tal. Bara så där, säger hon.

Vem av er reser mest förresten?

– Ingen av oss reser mycket. Han visserligen oavbrutet mellan Malmö och Stockholm om det räknas. Jag brukar åka iväg en stund varje sommar. Senast till södra Frankrike. Jag kommer inte så långt eftersom jag inte flyger och inte har gjort det sen jag var i 20-årsåldern, säger Cecilia.

– Ja, hon har fört över sin flygrädsla på mig. Annars är jag inte så rädd, utan mer riskbenägen än henne och vågar ta olika chanser – som kanske inte alltid varit till min fördel, ler Jonatan.

Cecilia Hagen och sonen Jonatan Unge tävlar i På spåret!
Cecilia och Jonatan har tävlat tillsammans tidigare i Lantzkampen med Annika Lantz.

Vem av er …

… är mest slarvig?

J: Helt klart jag när det gäller precis allting – från ekonomi till städning. Mamma har koll på allt sådant.

… är bäst på att passa tider?

C: Det är jag.

J: Det beror lite på hur man ser det. Om hon kommer en timme för tidigt och jag tio minuter för sent är väl ändå jag närmast den utsatta tiden (ha, ha).

… följer flest tv– serier?

J: Mamma. Jag ser nog inte en enda just nu, men jag har följt varje avsnitt av Game of thrones.

C: Ja, jag tittar på många olika serier. En av favoriterna är The Crown. Den är alldeles enastående.

… är bäst på att laga mat?

J: Mamma, hon säger att hon bara följer recept – men är i så fall väldigt bra på det. För egen del blir det mycket hämtmat eller äta på restaurang.

… är mest morgontrött?

J: Jag. När jag får sover jag längre än vad hon gör. Men ingen av oss är tjurig på morgonen eller så.

… är bäst på att komma ihåg när släkt och vänner fyller år?

C: Likt många mammor eller kvinnor i stort är jag nog bättre på att komma ihåg födelsedagar. Och på att påminna honom om att komma ihåg dem.

J: Jag kan bara exakt datum när min dotter och syster fyller år, och min egen födelsedags förstås (ha, ha). Vet att mamma fyller i maj och pappa i april, men blandar ihop vilken dag.

… är sämst förlorare?

C: Jag tror inte att någon av oss är särskilt urdålig förlorare. Det kan bero på dålig självinsikt.
J: Ingen av oss gillar att förlora, men jag visar det nog mest utåt. Ibland kan jag bli väldigt tjurig.

Scroll to Top