De tar pepparkakshus till en ny nivå!

30-åriga Helena Gustafsson och 55-åriga Erika Boberg har något alldeles speciellt gemensamt – de älskar att bygga spektakulära pepparkashus. I år har Helena byggt Willy Wonkas chokladfabrik av 120 delar och Erika en hel pepparkaksby, komplett med kyrka, växthus och lada.

Helena:

Knasiga byggnader är roligast!

Varje år tänker Helena att hon ska göra ett mindre pepparkakshus. Men varje år sväller idéerna över alla bredder. Det tog upp till sex timmar varje dag i nio dagar att göra Willy Wonkas chokladfabrik – helt byggt i pepparkaksdeg!

Helena har alltid fascinerats av pepparkakshus.

Helena Gustafsson

Ålder: 30 år.
Bor: I Strömmensberg, Göteborg.
Gör: Arbetar som konditor.
Familj: Sambo.

– Men vi bakade inga hemma förrän jag sa att vi skulle göra det. Pappa fick stå med sockret och jag fick bygga, skrattar Helena.

Då var hon 13 år och huset var ett klassiskt pepparkakshus med Non-stop på taket. Men intresset höll i sig och när hon flyttade hemifrån bestämde hon sig för att satsa på egna idéer. Att hon utbildat sig till konditor var förstås ingen nackdel.

På jobbet gör hon inga spektakulära pepparkakshus, där är det de klassiska som gäller.

– I år har jag gjort nästan tjugofem vanliga pepparkakshus på jobbet. Men hemma vill jag alltid göra något annorlunda. När jag hittade en mall på Greveholms slott gjorde jag det. Det var det andra pepparkakshuset jag gjorde i mitt liv, men det blev bra och då blev det fler, berättar Helena.

– Lite knasiga byggnader, som Grinchens hus eller Villa Villekulla, det är roligast.

Helena har också gjort direktörsvillan vid Härlanda fängelse i Göteborg. Hon bor precis i närheten och vid en promenad fick hon syn på huset och samma år blev det årets pepparkakshus. Så smångingom vill hon bygga hela fängelset – med alla byggnader!

– Jag försöker utamana mig med nya moment varje år. När jag gjorde Villa Villekulla glaserade jag hela huset i kristyr för att få till de rätta färgerna. Till Wonkafabriken var det de runda skorstenarna som var svårast.

De tar pepparkakshus till en ny nivå!
Helena med Willy Wonkas chokladfabrik. Hennes drömbygge är tomteverkstaden från filmen Fred Claus.

120 delar

Till Willy Wonkas chokladfabrik krävdes 120 delar och en avancerad mall. Helena gör ofta mallarna själv, men till Villa Villekulla tog hon en mall som redan fanns. Att göra mallarna tar tid. Ett år började hon redan i augusti att skissa. Allt måste mätas ut och planeras in i minsta detalj. När det ska in ljusslingor, som i Grinchens hus, måste hon göra utsnitt i väggarna för att sladdarna ska få plats och inte synas.

– Jag är lite förvånad att jag får ihop det varje år. För även om jag märker varje del så är det mycket att hålla reda på. Vid något tillfälle varje år står jag alltid där och undrar hur jag ska få ihop det, men det löser sig alltid, säger Helena.

I slutet av november börjar hon grädda delarna. Målet är att vara klar till första advent.

– Jag älskar julen och vill hinna pynta och göra annat också, säger Helena.

Men äta husen vill hon inte.

– Jag har extra mycket pepparkakskrydda i degen så den doftar gott men är inte så god att äta. Ett år försökte min kompis äta upp huset, men orkade bara en liten del, och då försökte han ändå en hel kväll, minns Helena.

De tar pepparkakshus till en ny nivå!
Det tog nio dagar för Helena att bygga Willy Wonkas chokladfabrik.

Drömprojekt

– Efter jul åker huset ut, då är jag trött på det, säger Helena.

Hennes absoluta drömpepparkakshus är från filmen Fred Claus som handlar om jultomtens bror som åker upp till Nordpolen för att hälsa på sin kände släkting och hans nissar.

– Tomteverkstaden ser ut som en dome med en karamellkupol på taket. Runtom står massor med småhus där nissarna bor, och jag skulle helst vilja göra de husen också – och sätta lampor i alla. Jag har haft den idén i flera år. Fast det är ju inte alls ett mindre projekt förstås, säger Helena och ler.

De tar pepparkakshus till en ny nivå!
Fabriken består av 120 delar.

 

Erika:

Att bygga växthus är lite knepigt!

Erika Boberg älskar julen. När andra tycker det är skönt att helgerna är över längtar hon redan till nästa.

Erika Boberg

Ålder: 55 år.
Bor: På Hönö utanför Göteborg.
Gör: Jobbar som personlig assistent.
Familj: Tre barn, tre barnbarn.

Varje jul i 30 år har hon gjort en hel by i pepparkaksdeg. Senaste versionen utökades med ett växthus, förutom boningshus, kyrka och lada. Erika är alltid på jakt efter små tomtar eller något litet djur som kan få bo i byn. Redan efter sommaren börjar hon fundera på hur årets version ska se ut.

– I år gjorde jag ett växthus med många fönster av gelatin, det var lite knepigt, säger hon.

Erikas grej är att göra en hel by, inte ett stort hus som många andra gör. Hon gillar finliret, att få pyssla ihop flera byggnader och sedan dekorera dem och runt omkring dem. Själva dekorationerna är det roligaste hon vet.

– Jag har mycket spröjs och kryss på fönstren och min man säger att det blir för mycket, men det tycker inte jag. Det kan aldrig bli för mycket. Det är bara att ösa på så mycket som man vill. Jag älskar det, ler Erika.

De tar pepparkakshus till en ny nivå!
Här är Erika med sin pepparkaksby. Växthuset har fönster av gelatin. Nästa år tänker Erika göra husen på sin egen gata på Hanö av pepparkaksdeg.

Utökar varje år

Hela Erikas hem julpyntas rejält. Hon har två granar, en i hallen och en i det inglasade uterummet som självklart kläs efter alla konstens regler. Hon har haft mer än en gäst som kommit och lycksaligt uttryckt att i Erikas hus vill de fira jul, så mysigt och vackert är det. Erika börjar med pyntet på utsidan redan under hösten.

– Jag är en kreativ person och jag älskar att göra julgrupper, mosshjärtan och kransar. Jag brukar ha julpyntsdagar här hemma, då kommer grannar, väninnor och barn och barnbarn och gör vackra saker.

Pepparkaksbyn gör hon helt själv. När hon hade gjort sin by i nästan femton år, tyckte barnen att hon skulle förnya sig och utöka byn. Sedan dess är det både villa, lada, stall, växthus och kyrka.

– Jag vill helst inte rita egna mallar, det tar för lång tid. Jag letar efter skissser på biblioteket och i gamla böcker istället. Men byn får inte bli större än vad den är nu, för det har jag inte plats för. Byn står alltid på samma plats i vårt hus, det är viktigt, säger hon.

För att byn inte ska gå sönder, om de behöver flytta den, så har hon moderniserat vissa bitar i produktionen. Idag använder hon limpistol för att sätta ihop delarna. Det är enklare och så slipper hon bränna sig på sockret.

– Ett år när jag gjorde kyrktaket rann det smält socker över mitt finger, men jag kunde ju inte släppa för då skulle taket inte fastna – så det fick helt enkelt bränna. Det blev så illa att jag fick äta penicillin …

De tar pepparkakshus till en ny nivå!
Det fina kyrktornet.

Vill göra hel gata

Nästa år vill Erika göra en ny sorts by, nämligen husen på sin egen gata på Hönö. Hon ska be grannarna om ritningar till deras hus och försöka göra hela Kaparevägen i pepparkaksdeg.

– Då får jag nog börja redan i september, säger hon.

Till den siste november ska det vara klart, för sedan är det mycket annat som ska fixas i huset på Hönö. Och vid tjugondag Knut åker julen ut och därmed också pepparkaksbyn.

– Det är så vackert på julen med alla dekorationer och ljus. Sedan blir det mörkt och tråkigt i januari och februari. När jag tar bort byn så gråter jag nästan för att julen är över. Som tur är kommer det ju alltid en ny, säger Erika och ler.

De tar pepparkakshus till en ny nivå!
Tomtar, djur och figurer bor i Erikas by som utvecklas varje år.
Scroll to Top