Ingegerd blev getingstucken…

Fikastunden i trädgården var ytterst nära att bli Ingegerds sista. Hon blev stucken av en geting och föll ihop medvetslös på gräsmattan. I sista stund hittades hon av sin make Christer och fördes med ilfart till sjukhus.

Ingegerd Bäckström

Ålder: 69 år.

Yrke: Lärare, skolledare, förläggare. Numera pensionär.

Familj: Maken Christer, dottern Mia, hennes man Robert samt barnbarnen Julie, 5, och Theo, 3. Sonen Victor dog i cancer 2002 en vecka innan han skulle ha fyllt 15 år.

Bor: Villa i Östersund.

Ingegerd Bäckström ser numera till att hon alltid har sprutor och medicin mot allergiska reaktioner i närheten när hon njuter av sommaren hemma i sin trädgård.

Ett getingstick höll nämligen på att kosta henne livet för ett antal år sedan och hade det inte varit för en rad lyckliga omständigheter hade hon inte överlevt.

– Själv minns jag inte mycket förrän jag vaknade upp på sjukhuset fem dygn senare. Det mesta har jag fått återberättat för mig, säger hon när vi får en pratstund med henne i hennes älskade trädgård.

Här i den lummiga trädgården med vinbärsbuskar och ett litet köksland på baksidan av hennes och maken Christers gula villa är det lugnt och fridfullt trots att vi befinner oss nära Östersunds centrum och järnvägsstationen. I bersån blommade syrenerna rikligt i början av sommaren.

Det var här Ingegerd satt en solig och varm sensommardag i början av september för snart tio år sedan när hon fick det ödesdigra getingsticket.

– På förmiddagen den dagen hade jag varit hos tandhygienisten. Det var fint väder, så runt klockan två gick jag ut för att fånga solen innan säsongen skulle vara helt slut. Jag hade en bok och ett anteckningsblock med mig och satte mig vid ett litet trädgårdsbord.

Hon hade dagarna innan märkt att det var gott om getingar vid vinbärsbuskarna, men att de, så här i slutet av sommaren, var lite slöa.

Ingegerd är i efterhand inte säker på om hon kände av själva getingsticket.

– Men något måste det ha varit eftersom jag kände mig konstig och tyckte att jag behövde ringa Christer.
Att det stack till i vänster armhåla tror jag är en efterkonstruktion från min sida.

Det sista Ingegerd minns innan hon fem dygn senare vaknade upp på sjukhuset är att hon sa till sin man

“Jag tror jag blivit stucken av en geting. Kan du komma?”

– Sedan blev allt svart.

Kände ingen puls

Christer förstod direkt att det var en allvarlig situation och rusade ut till sin bil för att köra hem från sin arbetsplats på ett arkitektkontor – en sträcka på cirka två kilometer.
Att Ingegerd överhuvudtaget fick tag i honom innan hon gled in i medvetslösheten var en lycklig slump. Vid den tiden på eftermiddagarna brukade han alltid ta en fikapaus på jobbet och då hade han aldrig med sig mobiltelefonen.

– Just den här dagen skulle han rita klart en sak innan kaffet så klockan halv tre satt han kvar vid sitt skrivbord. Alltså ren tur, säger Ingegerd.

När Christer kom hem hittade han sin hustru livlös på gräsmattan. Han försökte få kontakt med henne, men fick ingen respons.

– Jag fick fram min telefon och slog 112 samtidigt som jag skrek “Herregud” och allt vad man kan säga i desperation, berättar han. Jag minns också att jag tyckte det tog väldigt lång tid innan telefonen kopplade fram samtalet.

När han kom fram till SOS skrek han rakt ut “skicka ambulans”. Operatören instruerade sedan honom att dra Ingegerds huvud bakåt för att frigöra luftvägarna och försöka ge henne konstgjord andning.

– Men det gick inte. Ingegerd krampade så att hennes mun var helt stängd. Jag försökte blåsa in luft genom hennes näsa. Jag fick in ett finger i hennes mun och kände att hon bet ihop.

Under tiden Christer försökte ge sin hustru konstgjord andning bröts samtalet med SOS Alarm, men operatören ringde strax därefter upp igen och berättade att en ambulans var på väg.

– Jag försökte känna om Ingegerd hade någon puls, men det hade hon inte. Ungefär samtidigt som operatören frågade mig om jag visste hur man gjorde hjärt-lungräddning hörde jag sirenerna och sedan kom ambulanspersonalen in i vår trädgård.

De tog omedelbart över återupplivningsförsöken. Det första de gjorde var att ge Ingegerd en adrenalinspruta. Samtidigt kände de efter hennes puls. Den som kände på hennes arm skakade nekande på huvudet, medan kollegan tyckte att han kände en svag puls på hennes hals.

– Sedan är det lite töcken, säger Christer. Men jag minns att de satte plattor på Ingegerds bröst för att få igång hennes hjärta med elchocker och att de satte på henne en syrgasmask.

Risk för hjärnskador

Ambulanspersonalen fick igång Ingegerds hjärta och hon fördes med ilfart till sjukhus. Men läget var oerhört kritiskt och det var mycket osäkert om hon skulle överleva. Därför kontaktades hennes dotter i Uppsala som omedelbart åkte upp till Östersund.

För att minimera risken för hjärnskador hölls Ingegerd nersövd samtidigt som hennes kroppstemperatur sänktes med hjälp av en kyldräkt. Först efter fem dygn vågade man väcka upp henne ur narkosen.

Även om Ingegerd skulle överleva var utgången länge oviss. Läkarna förberedde Christer och deras dotter Mia på hon kunde ha fått hjärnskador på grund av att hennes hjärta stått stilla i flera minuter.

– Men jag hade tur. Det tog nästan ett år att få tillbaka samma kraft och ork som före getingsticket, men jag har inte fått någon skada på hjärnan eller några andra men efteråt, berättar hon.

Efter nästan tio dygn på sjukhus blev Ingegerd utskriven.

– Läkarna sa efteråt att det inte brukade gå så här bra och att jag inte hade klarat mig om jag bott längre från sjukhuset, säger hon och förklarar sedan.

– Jag är allergisk och har viss astma, men jag har blivit getingstucken många gånger tidigare utan att något särskilt hänt, framför allt under slåtterarbetet hemma i Härjedalen när jag var ung. Men efter uppvaknandet sa läkarna att det kan bli en gång för mycket, då får man en akut allergisk chock (anafylaktisk chock).

Bästa skyddet

Några månader efter den dramatiska händelsen inledde Ingegerd ett vaccinationsprogram som ska skydda mot framtida getingstick. Hon bär dessutom alltid med sig sprutor och mediciner.

Men trots att hon numera är mycket försiktig är det svårt att skydda sig helt – speciellt när man som Ingegerd har en härlig trädgård.

– Jag har fått getingstick efter att jag vaccinerades, senast förra hösten när jag var ensam hemma, berättar hon. Men det gick bra. Jag tog en spruta och min medicin samtidigt som jag hade regelbunden kontakt med min dotter via sms.

Scroll to Top